Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran gillade Göranssonska

/
  • Göran Persson var imponerad av Göranssonska skolan och uppskattade mötet med eleverna. Här är han omgiven av Sandvikens kommunalråd Stefan Hedin och Göranssonska skolans rektor Mattias Andersson. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

SANDVIKEN Så kom då till slut statsminister Göran Persson till Göranssonska skolan i Sandviken.
Meningen var att han skulle ha kommit i samband med invigningen, men blev då förhindrad.

Annons
Det blev ett digert program för statsministern. Rundvandring på Sandvik, träff med koncernchefen Lars Pettersson, besök på Göranssonska skolan där eleverna också fick ställa frågor.
Statsminister Persson var verkligen påläst och på frågan vad han visste om Sandvik rann svaret som ett rinnande vatten ur honom om en försäljning på 50 miljarder, 37 000 anställda varav 5 000 i Sandviken med mera med mera.
- Jag vet också att Handelsbanken genom olika ägande är största ägaren med 15 procent, briljerade Göran Persson. Sandvik är också det enda aktiebolag på börsens A-lista som inte har huvudkontoret i Stockholm.
- Det finns också flera intressanta personer i styrelsen, fortsatte statsministern. Att Sandvik satsar visar också nybygget av valsverket som snart ska stå klart.

Statsministern var också imponerad av nya Bruket. En skapelse av den världsberömde arkitekten Ralph Erskine.
- Det är så bra gjort, sa Persson. Dessutom finns gamla Bruket kvar i dess närhet. Jag är imponerad.
Göranssonska skolan imponerade också på statsministern.
- Som gammal skolminister har jag levt i skolans värld, menade Persson. Därför kände jag direkt att den här skolan är bra. Vänligheten kändes direkt. Det är bra för eleverna att få ett sätt att komma in i vuxenvärlden eftersom skolan har 40 timmars arbetsvecka och det också finns praktik inlagd.
Statsministern talade också om att den här typen av skolor inom industrin var vanlig under 50- och 60-talet. Sandvik hade också en verkstadsskola med studier och arbete på olika verkavdelningar.
Statsministern var också nöjd med elevträffen.
- Det finns två perspektiv, menade stadsministern. Det gäller att hela tiden ha en dialog med personer som jag vill få att rösta på mig och det är intressant att se hur eleverna formulerar sina frågor. Det var faktiskt många intressanta frågor som ställdes.
Eleverna ställde bland annat frågor om EU, EMU, lärarutbildning, arbetskraftinvandring när alla 50- och 60-åringar går i pension, om en europeisk militärmakt och varför EU-pengar ska satsas på projekt som Wij trädgårdar i Ockelbo. Och fick hela tiden uttömmande svar.
- Jag är inte påläst om Wij trädgården, menade Persson. Men visst används EU-pengar inte effektivt ibland. Men jag tycker ändå att vi ska ta hem pengarna om vi kan.

Även kommunalrådet Stefan Hedin fick berömmande ord.
- Sandviken har äntligen efter många tuffa år fått en vändning av befolkningskurvan, sa statsministern.
Statsministern berömde också släkten Göransson för deras sätt att bygga samhället.
- Det är på samma sätt som stålverken i USA arbetade, sa Persson. Men när de gick i konkurs arbetade Göranssons familj vidare och blev bäst.
Elever var också med på den efterföljande presskonferensen.
- Det är en ära att ha Göran Persson här, menade Taraneh Vosough. Det har varit spännande och nu tror jag att jag röstar på honom nästa gång det blir val.
- Nu slutar vi, skrattade statsministern och hastade vidare med säkerhetsmän och en drös poliser omkring sig.

Jörgen Larsson
026-27 75 56
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons