Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieinfo bara för tjejer

/
  • Emma Stüffe och Anna Johansson går på Göranssonska skolan redan och svarade på frågor från Stina Duvall.
  • Emma Adler och Emma Weiåker kollade in Göranssonska skolan i går men tror att de kommer att välja Vasaskolan i Gävle i stället.

Ett 40-tal högstadieelever dök upp när Göranssonska skolan bjöd in till en särskild tjejkväll. Målet är att få ännu fler tjejer att söka till friskolan.

Annons

Emma Adler och Emma Weiåker sitter i en soffa. De har lyssnat på föredrag av rektorn och tidigare kvinnliga elever som berättar hur det är ute i arbetslivet.

– Vi vill kolla runt lite. Den andra februari ska ansökningarna vara inne, säger Emma Adler.

De går i samma klass på Solängsskolan och vet redan i dag att de vill studera vidare efter gymnasiet. Emma Weiåker tänker satsa på att bli civilingenjör.

– Här får man en bred utbildning. Men just nu lutar det åt att jag väljer natur på Vasa i stället, säger hon.

Stina Duvall går i åttan och behöver inte göra sitt gymnasieval förrän om ett år men dök ändå upp för att kolla in skolan. Emma Stüffe och Anna Johansson som går i årskurs två berättade för henne om hur de jobbat med att starta ett eget UF-företag.

– Könsfördelningen är inte jämn än men målet måste vara att få hälften killar och hälften tjejer, säger Emma Stüffe.

I deras klass har många tjejer hoppat av men i årskurs ett är 47 procent av eleverna tjejer.

– Vi bjuder in till en särskild tjejkväll för att få ett mindre format än då vi har öppet hus. Tjejer har ibland fördomar om hur det ser ut inom industrin. Här får de se att det är rent och fräscht och ljusa miljöer i våra verkstadslokaler, säger läraren Christina Käll, lärare.

Mer läsning

Annons