Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk invigning i Sandviken

/
  • Foto: NICK BLACKMON Förberedelse. En sista generalrepetition innan det var dags för mandeiska församlingens barnkör att uppträda.

SANDVIKEN
Det var glädjens dag för alla mandéer som äntligen kunde inviga sin första kyrka i Sverige - i Sandviken.

Annons
På Nybonsbacken hade många samlats redan en halvtimme före invigningens början.
- De flesta har kommit från Stockholm och Södertälje. Vi väntar 400 eller 500 personer, säger Yousif Amara, en av flera av församlingens ungdomar som hjälpte alla till rätta.
Innanför dörrarna välkomnade en sjungande barnkör helt klädd i vitt, färgen som för mandéerna symboliserar dopet med bättring och syndernas förlåtelse.

Första kyrkan
Det var en historisk invigning, på mer än ett sätt.
I första hand för den lilla och nästan helt okända mandeiska församlingen. Tron utövas av en folkgrupp som kommer från Irak där man led under förtryck och förföljelser eftersom mandéerna inte var muslimer.
Att tron får sin första kyrka är en stor sak. Så kände nog både svenska mandéer från Malmö, Lund och Södertälje likaväl som mandéer som rest från Tyskland till invigningen.
Men invigningen pekar på en större sak, eller i vart fall en sak som kan beröra många fler än de ungefär 200 mandéerna i Sandviken. På en stol långt fram sitter Barbro Holmberg, Migrationsverkets generaldirektör.
- Att två kommuner samarbetar för att göra det här möjligt är historiskt. Kommunalråden är de som ska ha tack, säger hon.
Sedan liknade hon integration vid hushållsarbete, som ingen märker så länge det går bra. Går det åt skogen märks det desto mer.
I Södertälje råder lokalbrist. Dessutom är inslaget av invandrare så stort att många inte lär sig bra svenska.
I Sandviken är det tvärtom, och från församlingens sida uttryckte man tidigt sin önskan att få hjälp med språkundervisning.
- Det är jätteviktigt. Och här i Sandviken finns bostäder, förklarade församlingens präst, Tarmetha Salwan Skaker.

"Fredens tro"

Den blide prästen var lätt uppjagad under minuterna före invigningens början och rusade snart vidare. Det var många som skulle hälsas välkomna med puss på kind. På något sätt lyckades man hålla tidsschemat.
- Hjärtligt välkomna ska ni vara, bröder och systrar. Gud, vi tackar dig för den här glädjen som du skänkt oss från ovan, började en av de inbjudna gästpredikanterna invigningstalet.
- Mandeismen är fredens, kärlekens och vänskapens tro, översatte Martin Parklint, mandeiska riksförbundets ordförande, för de åhörare som bara förstod svenska.
Barnkören tågade in med tända ljus och sjöng Johannes Döparens sång medan föräldrarna stolt filmade med tiotalet kameror.
Senare skulle man i dopbassängen hålla det första dopet i den nya kyrkan och till kvällen var alla bjudna till stor fest i Järnskolan.
Mandeiska församlingens resa från förtryckets Irak till trångboddhetens Södertälje är över - efter invigningen av sin kyrka har mandéerna hittat både ett hem och framtidshopp i Sandviken.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons