Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt ras för Sandvik

Trots att det fjärde kvartalet 2008 innebar ett försäljningsrekord för Sandvikkoncernen var det orosmolnen som dominerade när Sandvik presenterade sin kvartalsrapport.

Annons

Orderingången föll med 18 procent under sista kvartalet 2008, ett historiskt ras inom Sandvik.
- Vi får gå tillbaka mer än 25 år för att hitta en så kraftig nedgång i ett kvartal, säger Anders Thelin, chef för affärsområdet Sandvik Tooling.

Och läget har inte klarnat sedan Sandvik lade sitt stora varsel i november. Förhandlingarna om hur neddragningen ska gå till fortsätter och ingen kan i dag ge besked om det behövs fler varsel. Lika illa som 2008 slutade har 2009 börjat, enligt Sandvikledningen
- Hur det ser ut om tre månader eller sex månader spekulerar vi inte i. Vi försöker läsa av orderingången vecka för vecka för att kunna anpassa oss snabbt, säger Peter Gossas, chef för affärsområdet, SMT, Sandvik Materials Technology. Han hoppas att läget ska klarna något inom några månader.

Trots det pressade läget jobbar SMT fortfarande mot åtminstone en bransch som inte backar. Energisektorn fortsätter att investera och det bidrog till att SMT:s orderingång i volym bara minskade med 3 procent.

Mer läsning

Annons