Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga värden av bakterier i kranvatten

SANDVIKEN Dricksvattnet vid Stigen och Vallhov är
inte bra.
- Vi uppmanar de boende att koka vattnet innan det ska drickas, säger Johan Rune, miljöingenjör vid Sandvikens energi.

Annons
För att ett kommunalt vatten ska vara godkänt får det inte innehålla mer än tio kolibakterier per 100 ml vatten.
- Vi har nu fått ner bakterievärdena till den nivån, men det finns fortfarande mätpunkter som ligger för högt, anser Johan Rune. Den sista provtagningen som gjordes 4 december visade att de flesta prover var förbättrade.

Trots att problemet har funnits några veckor vet ansvariga för Sandviken Energi inte orsaken till det höga bakterievärdena.
På Stigen har problemen funnits sedan mitten av oktober.
- Vi uppmärksammade problemet när vi tog prover vid pumpstationen vid Stigen, fortsätter Johan Rune. Då var vattnet otjänligt. Första tanken var att slam eller sediment som finns i vattenrören var boven i dramat.

Det kan också bli dåligt vatten om det blir stillastående för länge. Att en ventil varit avstängd på felaktigt sätt.
- Vi har satt dit nya pumpar och trodde att det i samband med det kommit in smuts i vattenledningen, menar Rune. Därför spolade vi ren hela vattenledningen ner till kopplingen i Vallhov. Vi hade också klor i ledningen för att försöka få bort bakterierna.

Vattnet blev trots åtgärderna inte bättre. I stället upptäcktes att vattnet i Vallhov också hade för höga värden av bakterier. Framför allt områdena kring Vallringen och Smältostvägen.
- Ledningarna är spolade och vi ska sätta in en spolbrunn, förklarar Johan Rune. Ändå ligger värdena lite för högt och är inte riktigt lämpat som dricksvatten.
Nu är värdena för det kommunala vattnet mycket hårda. Här gäller tio bakterier på 100 ml, medan värdena för egen brunn ligger på 500 kolibakterier per 100 ml.

Vattentornet i Vallhov ska också göras rent.
- Det finns spolplaner för landets kommuner, säger också Johan Rune. Ledningarna ska göras rena regelbundet och vi har egen utrustning för att göra det. Nu hoppas vi att vattnet ska bli bra igen. Vi ska göra en ny spolning i Vallhov under tisdagen då vi också ska ta nya vattenprover.
Johan Rune har ännu inte hört att någon som druckit vattnet har blivit magsjuk.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons