Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda priser för överlevnad

/
  • När GD besöker gården utanför Ockelbo har en av dikorna precis kalvat.

Nedlagda gårdar runt om i Sverige. Hårdnande konkurrens från utlandet.

Nu varnar en av de största köttproducenterna, Scan, för att butikspriset på svenskt kött måste höjas om den inhemska produktionen ska överleva.

– Ett välkommet initiativ, säger Sven-Arne Eriksson, köttbonde utanför Ockel­bo.

Annons

Med minst 10 och kanske så mycket som 15 procent varnar Scan för att priset på kött måste höjas för att de svenska köttbönderna ska ha råd att fortsätta att driva sina gårdar.

Höjningen ska kompensera för kostnader som svenska bönder har för byggnader där korna kan få skydd under vintern eller högre kostnader för drivmedel än konkurrenter utomlands som exporterar sina varor till Sverige.

– Jobbar man 16 timmar om dagen vill man ha lön för sitt arbete, säger Sven-Arne Eriksson, som är född och uppvuxen på samma gård som han nu äger och driver.

Varje år kan han uppskattningsvis skicka ett 15-tal kreatur till slakt. Det är långtifrån tillräckligt för att leva på.

– Jag har inte räknat exakt, men för att det skulle gå runt enbart på djuren tror jag att det skulle behövas 150–200 djur.

Sven-Arne Eriksson äger även skog och inkomsterna därifrån är nödvändiga för att gården ska klara sig.

– Jag är kravbonde. Det har hänt oerhört mycket med efterfrågan på kravmärkt kött bara de senaste fem åren. Men i slutänden måste vi får mer betalt om det ska gå ihop.

Mer läsning

Annons