Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tar ut det nya Sandvik-laget

/
  • Anna Vikström Persson är ensam kvinna i Sandviks koncernledning – än så länge. Nu vill hon verka för större mångfald vad gäller kön, ålder och kulturell bakgrund.

Sandviks nya personaldirektör Anna Vikström Persson, 40, kommer att verka för ökad mångfald inom koncernen – inte minst på chefssidan.

– Det är viktigt för att förstå alla marknader där vi opererar, säger hon.

Annons

Hon har installerat sig på huvudkontoret och skaffat en lägenhet i Sandviken. För tre veckor sedan tillträdde Anna Vikström Persson tjänsten som personaldirektör i Sandvikkoncernen och det har börjat bra, säger hon.

– Det kanske låter lite klyschigt men jag måste säga ett det har varit tre fantastiska veckor. Jag har redan hunnit träffa så många riktigt duktiga medarbetare och jag slås av vilken genuin stolthet det finns i företaget.

Hon har tidigare varit personalchef för den svenska delen av Ericsson och kommer närmast från en tjänst som personaldirektör på SSAB. Hon har alltså följt SSAB:s tidigare vd Olof Faxander till Sandvik.

Men Olof Faxander är bara en del av anledningen till att hon bytte jobb.

– Jag lockades av Sandvik, för att det är ett av Sveriges finaste industriföretag, för att det är så globalt och för det högteknologiska. Men jag känner Olof väl, vi har jobbat tillsammans i fyra och ett halvt år, och vet att han är en jättebra ledare. Att kunna välja chef är en viktig aspekt för mig, säger hon.

Sandvik står inför stora pensionsavgångar, något som i särskilt hög grad gäller de höga chefsnivåerna, och när det nya Sandvik-laget ska formas har Anna Vikström Persson en nyckelroll.

Men hon går inte över ån efter vatten – i första hand ska det rekryteras internt.

– Gräset är oftast inte grönare på andra sidan. I ett företag som Sandvik måste vi vara bra på att utveckla bra ledare internt, och det tror jag redan att vi är, säger hon.

Hon är själv ensam kvinna i ledningsgruppen och en ambition inför framtiden är att Sandvikledningen ska spreta lite mer vad gäller ålder, kön och kulturell bakgrund. Precis som Olof Faxander är Anna Vikström Persson född 1970 men resten av koncernledningen består av män födda på 1940-talset eller tidigt på 1950-talet.

– Jag tror vi måste ha en så diversifierad grupp som möjligt. Det är viktigt för att förstå alla marknader där vi opererar.

När det gäller arbetet med personalfrågorna är det också viktigt att lära känna och förstå de olika utgångspunkter som finns bland de nästan 50 000 medarbetarna världen över, menar hon.

– I Kina och Indien finns lite andra drivkrafter än de som kanske finns i västvärlden och för att vi ska lyckas är det viktigt att förstå de här skillnaderna. I Kina, till exempel, handlar det mycket om att öka levnadsstandarden medan vi i väst pratar mer om balans i livet, något jag inte stött på i Kina.

Hon är tydlig när det gäller synen på personalfrågornas roll i organisationen.

– Konkurrensen ökar hela tiden och att vi kan behålla och utveckla de bästa medarbetarna i Indien, Kina, Sverige och i alla andra länder där vi finns tror jag är avgörande för om vi ska kunna fortsätta den positiva utvecklingen för Sandvik.

Mer läsning

Annons