Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hon visste om sina rötter"

/

En av Sandvikens stora politiska profiler är död. Inga Hagström har avlidit efter en tids sjukdom. Inga började arbeta inom Sandvikens kommun redan 1954 på dåvarande Gatukontoret. Hon var kommunalråd i 12 år mellan 1986 och 1998.

Annons

Sandvikens tidigare kommunalråd Inga Hagström är död.

Hon somnade i går morse in i hemmet efter en längre tids sjukdom.

Många har länge känt till att Inga Hagström var sjuk. Hon led av den neurologiska sjukdomen ALS. Ändå kom beskedet om hennes bortgång som en chock i Sandviken.

– Jag är fullkomligt bestört, säger kommunalrådskollegan C-G Sjölander. Det är få jag träffat i livet som hade hennes förmåga.

Inga Hagström såg sig själv som en sandvikstjej.

– Hon visste om sina rötter från bruket. Och hennes ideal var lika klara nu som för 35 år sedan, säger C-G Sjölander.

Hennes band till Sandviken och kulturen i Sandviken var starka. Alla kanske inte vet att hon till exempel var kusin med Stig Sjödin.

– Varje första maj läste hon en dikt av Stig Sjödin, säger Elisabet Lindelöf, mångårig vän och kollega i kvinnoklubben. Han var viktig för henne.

Bandy låg henne också varmt om hjärtat. På 90-talet blev hon hedersmedlem nummer 5 i SAIK. 2000-2005 var hon också ordförande i SAIK Bandy. På VIP-läktaren syntes hon aldrig. Alltid på stora läktaren.

Arne Anderstedt arbetade med henne i SAIK:

– Det är ett tungt tapp i Sandviken att mista Inga. För mig var hon en otroligt stor ledare. Ledarskap kan idkas på olika sätt. Inga hade förmågan att få folk med sig. Hon hade alltid tid.

Svante W Nordh minns ett annat uttryck för att alltid ha tid.

– Det hände att hon kom lite sent till jobbet. Undrade någon var Inga var så räckte det att titta ut genom fönstret; då stod hon alltid och pratade med någon på gatan.

– Att gå på Hyttgatan med Inga var speciellt. När man själv kommit till andra ändan av gatan var Inga bara halvvägs. Många ville prata med henne och hon tog sig tid med alla, säger Elisabet Lindelöf.

Det är inte för inte som hon gjort sig känd som ”Mamma Sandviken”.

Hon började arbeta på gatukontoret 1954. Under det sena 60-talet engagerade hon sig i Sandvikens socialdemokratiska kvinnoklubb.

Därefter följde det ena politiska uppdraget det andra. Bland annat:

o Ordförande i kulturnämnden från 1977.

o Kommunalråd 1986 till 1998.

o Kommunfullmäktiges ordförande 2000-2006.

Plus en mängd olika styrelseuppdrag både lokalt och regionalt.

Hon var dessutom revisor i Socialdemokratiska partiet på riksnivå under många år fram till bara för ett par år sedan.

Mer läsning

Annons