Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hönsen slaktas i Håkantorp

SANDVIKEN
Åker hönsen levande ända till Tyskland?
Efter gårdagens artikel om ägg från Forsbacka ringde en bekymrad läsare upp Gefle Dagblad.

Annons
- Det är skönt att se att värphönsen har fått det så mycket bättre, men hur dödas de egentligen, frågade hon.
Så det tog vi reda på.
Som Sören Forsberg på Margretehills äggpackeri berättade i gårdagens tidning slutar värphönsen sina dagar som färdigmat i Tyskland.
Vägen dit börjar i en låda. Hönsen som inte längre värper tillräckligt bra placeras i lådor, tolv hönor i varje, som staplas på en lastbil.
Lådan är godkänd av Jordbruksverket, och så stor att alla tolv hönorna får plats på golvet i den.
Lastbilen kör hönorna till Svenskt Fågelkött AB i Håkantorp i Västergötland. Där avlivas de.

Bedövade
- Hönorna blir bedövade genom en elektrisk stöt. Sedan får de ett stick som dödar dem, därefter tappas de på blod, säger Göran Forssberg, styrelseordförande för Svenskt Fågelkött AB.
Han förklarar att hönskropparna sedan hängs upp på ett transportband där de hänger i fötterna.
- Sen åker de igenom något som kan jämföras med en biltvätt. Sen har de inga fjädrar kvar. Därefter töms de på innehåll manuellt. Det som skickas till Tyskland är den rensade, ostyckade kroppen, säger Göran Forssberg.
Varje år avlivas omkring fyra miljoner värphöns i Sverige. Omkring tre miljoner kommer till Håkantorp.
Enligt Göran Forssberg är Gävle den norra gränsen för deras verksamhet.
- Man får inte transportera djur hur långt som helst, säger han.
Hönor från norra Norrland går oftast till destruktion, det vill säga deras kroppar förbränns.
Orsaken till att hönorna exporteras är att vi knappt äter höna i Sverige.
- Vi är lite bortskämda, äter bara kyckling. Höna är för segt tycker vi, säger Göran Forssberg.
MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons