Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet ute för flottningsmuseet?

/
  • Ångvarpbåten Laxen vid Flottningsmuseet i Gysinge. Sannolikheten är nu stor att museet läggs ner.

Det mesta talar nu för att flottningsmuseet i Gysinge läggs ner.
Politikerna har lagt fram ett förslag som innebär att bidraget till museet upphör.
Men frågan väntas bli omstridd in i det sista.

Annons

Förslaget är att flottningsmuseet ska bli utan bidrag, medan Rosenlöfs Tryckerimuseum i Kungsgården ska beviljas hyra samt ett driftbidrag under fyra år.

Båda museerna har länge hotats av nedläggning, men den expertutredning som kommunen beställde kom fram till att museerna i stället borde räddas.

Trots det ser nu alltså flottningsmuseet ut att få stryka på foten.

– Det är sorgligt att kommunen inte inser värdet av museet. Får vi inget kommunbidrag är det bara avveckling som gäller, säger Sven-Olof Sundqvist, ordförande i stiftelsen Dalälvarnas Flottningsmuseum.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström, s, är fåordig inför beslutet som nämnden väntas ta på tisdag.

– Jag ska ge kommentarer när beslutet väl är fattat.

Han säger dock att kommunen väntas få kraftigt vikande skatteintäkter inom de närmaste åren och att det då bara är möjligt att bidra med pengar till ett av museerna.

Att just flottningsmuseet blir utan bidrag motiverar Ulf Gillström med att antalet besökare dit varit färre än till Rosenlöfs under de senaste två åren.

– Kring Rosenlöfs finns det även en aktiv vänförening, säger han.

Men beslutet väntas bli omtvistat. Enligt nämndens vice ordförande Anders Östlund, c, kan det finnas olika åsikter inom Socialdemokraterna om huruvida flottningsmuseet ska vara kvar eller inte.

Socialdemokraterna har majoritet tillsammans med centern. Beroende på hur oppositionen ställer sig är det därmed inte säkert att förslaget går igenom.

– Det är en kontroversiell fråga som jag tror kommer att leda till stora diskussioner inom nämnden, säger Anders Östlund.

Mer läsning

Annons