Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra år sedan första julottan

/
  • Bönhuset lyser upp vintermörkret.
  • Harriet Brockman och Astrid Olsson visar runt i bönhuset som  numera ser ut precis som förr i tiden.
  • Bönhuset lyser upp vintermörkret.
  • Den gamla piedestalen hittade sin väg tillbaka till kyrkan.– Vi såg att den stod här på gamla bilder, men visste inte var den tagit vägen. Sedan var det en flicka i en granngård som hittade den. Det visade sig att hennes farmor haft den, säger Astrid Olsson.Astrid Olsson är stolt över kungabrevet som bevisar att föreningen Bönhusvännerna fått 40 000 kronor i bidrag.
  • – Det är min barndoms bönhus så det känns lite speciellt, säger  Astrid Olsson.

För tio år sedan såg en grupp engagerade bybor till att Kungsbergs bönhus rustades till vad det en gång var. Nu har de även fått pengar ur kungafonden för att måla yttertaket.
När julottan hålls i morgon är det exakt hundra år sedan som den första juldagsmässan arrangerades i huset.

Annons

Astrid Olsson visar vägen in i det gamla bönhuset. Det gnisslar i gångjärnen när hon drar upp ytterdörren. Där inne är det kallt och luktar svagt av en svunnen tid.

En stor kyrksal öppnar sig. Golvet är av trä liksom väggar och tak. I fönstren står höga sjuarmade ljusstakar som syns på långt håll när man kommer farande genom byn. Kyrkan ligger pampigt på en höjd.

Det har nu gått tio år sedan återinvigningen av det gamla missionshuset från 1889.

– Den dagen glömmer jag inte, säger Astrid Olsson.

Under många år användes byggnaden mest som förråd. Taket var i så dåligt skick att det regnade in.

Men en grupp engagerade bybor med Astrid Olsson i spetsen tog initiativet till att återställa huset till sitt ursprungliga skick. Till sin hjälp fick de bidrag från flera olika håll, bland annat Kungafonden.

Tavlor och altare restaurerades och nyvävda gardiner hängdes upp i fönstren. Masonitskivor revs bort från väggarna så att den gamla pärlsponten kom fram. Och gamla inventarier som kommit på villovägar i byn letades fram ur gömmorna. Snart var bönhuset som nytt fast på ett gammalt vis.

Lagom till att det nu var hundra år sedan som den första julottan hölls, fick Bönhusvännerna, som den ideella föreningen kallar sig, också ett glatt besked. Stiftelsen Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur bidrar med ytterligare 40 000 kronor så att föreningen får råd att måla yttersidan av kyrkans nya tak. Med beskedet följde också ett signerat brev av den nuvarande konungen Carl XVI Gustaf.

– Vi är mäkta stolta och kommer att rama in brevet. Det betyder så mycket för oss att få de här pengarna, nu får vi äntligen råd att måla taket, säger Astrid Olsson.

Förutom att upprustningen av bönhuset glatt hundratals bybor och andra som numera strömmar dit på julottorna och vid andra tillfällen, har Astrid Olsson själv många fina minnen av byggnaden. Hon ser nästintill nostalgisk ut när hon pratar om när hon var liten och gick i söndagsskola i huset. Hennes far var söndagsskolelärare.

– Jag brukade sitta där på tredje bänken, säger hon och pekar.

I morgon bitti blir det åter julotta i kyrkan. Det blir tal och musik och efteråt vankas det kyrkkaffe med sju sorters kakor. Astrid Olsson och hennes bönhusvänner kommer att vara där.

– När hela menigheten står upp och sjunger Var hälsad, då är det högtid, säger hon.

Mer läsning

Annons