Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ljusning - historiskt ras

/
  • 2008 blev inget dåligt år för Sandvik, men raset i orderingången under det fjärde kvartalet överskuggar allt just nu. Peter Gossas, VD för Sandvik Materials Technology, ser hittills ingen vändning.
  • Anders Thelin ser möjligheter mitt i krisen. Konkurrenterna har det svårare än     Sandvik, som kan kapa åt sig marknadsandelar på deras bekostnad.

Sandvik slog försäljningsrekord fjärde kvartalet 2008, men resten av siffrorna i kvartalsrapporten är dyster läsning. Orderingången föll med 18 procent, ett historiskt stort ras för företaget.
– Vi får gå tillbaka mer än 25 år för att hitta en så kraftig nedgång i ett kvartal, säger Anders Thelin, chef för affärsområdet Sandvik Tooling.

Annons

Sandviks siffror för förra året ger en bra beskrivning av det märkliga året 2008. Med en vinst på 10,5 miljarder kunde det ha varit ett i raden av goda år för Sandvikkoncernen, om än med en lägre vinst än de tidigare rekordåren.

Aktieägarna får nöja sig med en utdelning på 3,15 kronor mot fjolårets 4,00, om styrelsens förslag går igenom på bolagsstämman.

Men den kraftiga nedgången mot slutet av året gör bilden ännu mörkare och kastar också en skugga över 2009. Ingen kan i dag säga om det stora varslet som lades i november räcker som åtgärd mot den minskade efterfrågan.

– Hur det ser ut om tre månader eller sex månader spekulerar vi inte i. Vi försöker läsa av orderingången vecka för vecka för att kunna anpassa oss snabbt, säger Peter Gossas, chef för affärsområdet SMT, Sandvik Materials Technology.

Han hoppas att läget ska klarna något inom några månader, men är inte säker på det heller.

Sandviks vinst var betydligt lägre än vad analytikerna räknat med, men aktiekursen steg i alla fall.

För Sandvik Mining & Construction gav det fjärde kvartalet också ett rekord i faktureringen, men en stor del av försäljningen gällde så kallade projektorder.

Orderingången rasade med 20 procent, mest av alla affärsområden.

– Vi har dragit ner produktionstakten rejält, säger Bernth Nilsson, vice vd för affärsområdet.

Det innebär också färre anställda, totalt 1 400 inom området, 400 av dem fast anställd personal.

Hela Sandvikkoncernen har minskat antalet fast anställda med 900 personer sedan i höstas.

Under tiden fortsätter arbetet med att detaljstudera det varsel som företaget presenterade i november, ett varsel som berör 900 anställda i Sandviken och 140 i Hallstahammar.

– Vi väntar egentligen på att företaget ska presentera något, säger Bo Boström på IF Metall.

Men han tycker att den stora osäkerheten på marknaden egentligen talar för att Sandvik borde behålla fler anställda än aviserat, för att kunna möta en snabb uppgång.

Någon sådan finns det inga signaler om i Sandviks värld.

Alla de tre affärsområdena tappar i orderingång, och krisen i bilindustrin slår mot både Sandvik Tooling och SMT.

Svårigheten där är att tillverkarna nu drar ner på produktionen och säljer ut sina lager av bilar.

Det leder till lägre försäljning för Sandvik, och också större svårigheter att bedöma efterfrågan.

Trots det pressade läget jobbar Sandvik Materials Technology mot åtminstone en bransch som inte backar.

Energisektorn fortsätter att investera och det bidrog till att SMT:s orderingång i volym bara minskade med tre procent under fjärde kvartalet.

Den svaga kronan har också gynnat Sandvik som tjänade 700 miljoner kronor på den effekten, bara under det fjärde kvartalet.

Å andra sidan förlorade koncernen 320 miljoner kronor på fallande metallpriser och tvingades dessutom ta in en post på 300 miljoner för omstrukturerings- och engångskostnader.

När krisen blåst över finns det också nya affärsmöjligheter.

När Sandvikledningen tittar på de egna problemen kan den med ett visst mått av skadeglädje också snegla på andras bekymmer.

– Våra konkurrenter verkar ha det ännu svårare, och vi är starkare än de flesta av dem. Rätt jobbat kan vi öka våra marknadsandelar, säger Anders Thelin.

”Vi får gå tillbaka mer än 25 år för att hitta en så kraftig nedgång i ett kvartal.”

Anders Thelin

Sandvik Tooling

”Hur det ser ut om tre månader eller sex månader spekulerar vi inte i. Vi försöker läsa av orderingången vecka för vecka för att kunna anpassa oss snabbt.”

Peter Gossas

Sandvik Materials Technology

Mer läsning

Annons