Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingen lyssnar på mig"

/
  • 18-åringen som varit placerad hos den före detta OG-ledaren vädjar till socialtjänsten om att han ska få fortsätta att bo i hemma hos den 40-årige mannen.
– Jag förstår att socialtjänsten måste agera men de borde fråga mig vad jag vill, säger han.

Nu höjer 18-åringen som varit placerad hos den före detta Original Gangsters-ledaren sin röst.
– Jag förstår hur socialtjänsten tänker, men ingen tänker på vad som är bäst för mig. Om jag flyttas kommer jag säkert att börja begå brott igen, säger han.

Annons

I förrgår kväll fick 18-åringen veta att han inte längre skulle få bo hemma hos den 40-årige man som fram till på morgonen i förrgår var medlem i Original Gangsters. När GD träffar honom ser han bedrövad ut och han förklarar att de senaste dagarna har varit mycket jobbiga.
18-åringen berättar att han inte hade en aning om att 40-åringen gått med i det kriminella gänget. Han säger också att 40-åringen har varit mycket rak om vad han tycker om 18-åringens tidigare kriminella liv.
– Han har varit stenhård på den punkten och har hela tiden sagt att jag inte får hålla på med något kriminellt, säger han.

18-åringen förstår att socialtjänsten agerade när de fick veta att mannen som tagit hand om honom blivit den tredje viktigaste personen inom det kriminella gänget.
– Visst förstår jag att de måste göra någonting. Men det känns som om ingen lyssnar på mig i den här historien. Vad jag vill och vad som är bäst för mig verkar inte ha någon betydelse, säger han.

18-åringen lärde känna den 40-årige mannen när han gick på IV-programmet i Sandviken. Han fick en praktikplats på 40-åringens firma och fick gå som lärling bredvid honom. Samtidigt som han pluggade började han göra inbrott i bostäder. Situationen urartade under hösten år 2007 då han genomförde två rån tillsammans med sina kompisar.
Den 23 december år 2007 omhändertogs han enligt LVU, lagen om vård av unga, och länsrätten beslutade att han skulle placeras i Stigbyskolan på Visingsö där han förhoppningsvis skulle komma tillrätta med sitt kriminella beteende. Under hösten fick han komma ut på prov och det var då 40-åringen erbjöd sig att ta hand om honom.
Till en början bodde han varannan vecka på Stigbyskolan och varannan vecka hos 40-åringen. I december fick han flytta in hos 40-åringen och han fick även återuppta sin praktikplats hos honom.
– För första gången känns det som att jag kan vara mig själv och att det finns folk runt omkring som förstår mig, säger han.

Socialtjänsten har beslutat att 18-åringen ska flyttas till ett annat boende och praktikplatsen kommer troligen också att upphöra.
– Nu har jag en struktur i mitt liv men om de flyttar på mig så känner jag på mig att jag kommer att börja begå brott igen, säger han.

Mer läsning

Annons