Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen oro i Kungsberget

Det är nu massor av snö i Kungsberget inför premiären nästa helg. Och lågkonjunkturen tycks inte oroa skidbranschen.
– Historiskt sett har vi påverkats marginellt, säger platschefen Stefan Alanärä.

Annons

Sedan ett par veckor tillbaka har snökanonerna gått för fullt i backarna i Kungsberget. Nu återstår bara pistningen – sedan är allt klart inför öppningen nästa lördag.

– Förutsättningarna har varit bättre än på många år med en kall period förra veckan och kyla nu till helgen. Hittills har vi gjort i ordning fyra backar. Om vädret fortsätter att vara på vår sida kan det bli lika många backar till innan premiären, säger Stefan Alanärä.

Skidanläggningen brukar alltid öppna runt den 13 december.

– Men ibland har det varit med andan i halsen. Det känns som att den här vintern har fått en bättre och mer normal start, säger han.

Det faktum att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur och att företagen, däribland Sandvik, varslar på löpande band är ingenting som tycks oroa skidbranschen.

Kungsbergets ledning räknar med uppemot 170 000 besökare i vinter. Det är snäppet under det tidigare rekordet på ungefär 185 000 besökare.

– Historiskt sett har skidbranschen alltid varit relativt okänslig för konjunkturläget, säger Stefan Alanärä.

Han spekulerar i att när den svenska kronan försvagas väljer folk att åka skidor inom landet i stället för att åka iväg på dyra utlandsresor till Alperna.

Det enda orosmomentet han ser är att allt fler skolor slutar förlägga friluftsdagar och klassresor i Kungsberget. Enligt skollagen ska all undervisning vara avgiftsfri, endast en obetydlig kostnad får tas ut. Uppemot en tredjedel av Kungsbergets besökare har traditionellt sett varit just skolelever som besöker skidanläggningen i veckorna.

– Det är ett bekymmer för oss att den målgruppen försvinner. Istället försöker vi göra satsningar för att locka nya besökare, säger Stefan Alanärä.

Som GD berättat ligger Kungsberget i startgroparna för en jättesatsning på att bygga om skidanläggningen till en hel skidort med fler backar, nya liftsystem, uthyrningsstugor och restauranger. Totalt 500 miljoner kronor har ägaren Branäs tänkt investera.

– Vi ser inte att lågkonjunkturen är något som påverkar de planerna heller. Möjligen kan utbyggnadstakten bli längre. Det kanske tar sex år i stället för fem. Men annars är det till och med billigare att bygga under lågkonjunkturen, säger Stefan Alanärä.

Kungsbergets förvandling till skidort är tänkt att påbörjas efter skidsäsongen i vår.

Mer läsning

Annons