Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget svar till de anhöriga

/
  • Stefan Hedin, kommunalråd i Sandviken, ställdes mot väggen av de anhöriga till patienterna på Skogsfrugården. Kommunen vill stänga gården och flytta ut de dementa till andra äldreboenden för att spara pengar. Men de anhöriga betvivlade att några pengar skulle sparas på detta. FOTO: LASSE HALVARSSON

SANDVIKEN Vad kostar det att bygga demensplatser på kommunens äldreboenden?
Den frågan ställdes många gånger i går när anhöriga till de boende på Skogsgläntans demensboende mötte berörda politiker.
Men frågan lämnades obesvarad.

Annons
Kommunalrådet Stefan Hedin upprepade gång på gång sitt mantra att 36 vårdplatser är fler än 33, och att personaltätheten kommer att öka om man gör som man föreslagit. Alltså att flytta Skogsgläntans verksamhet och personal till sex av kommunens andra äldreboenden.
Men de anhöriga som fanns på plats nöjde sig inte med det.
De ville ha svart på vitt hur en flytt av deras kära anhöriga till mindre avdelningar som måste byggas om för att passa deras behov kan spara några pengar.
För dementa kan inte dela avdelning med andra. Det leder till mobbning och problem. Och avdelningen måste få en dörr, och larm måste installeras så att de dementa inte går vilse.
Och hur ska de kunna röra sig lika fritt som på Skogsgläntan?

Flera anhöriga krävde att få se en konsekvensanalys. Med sig hade de en protestlista med nästan 2900 underskrifter mot nedläggningen av Skogsgläntan.
- Tänk på att det är åtta procent av befolkningen. Det här bygger på ett politikerförakt som ni kommer att få äta upp, varnade de anhöriga.

Och Stefan Hedin fick än en gång förklara att han inte hade några exakta siffror för vad omställningen kommer att kosta.
- Det vet varken du eller jag, svarade han en herre som hävdade att den beräknade vinsten skulle ätas upp av ombyggnadskostnader.
- Vi räknar med smärre förändringar av lokalerna bara, fortsatte Stefan Hedin.
Han påpekade att det hela tiden varit ett politiskt mål att äldrevård ska ske så nära hemmet och de anhöriga som möjligt, och att man genom att flytta ut demensvården till fler boenden kan möta upp det ökade antalet dementa äldre på ett förhoppningsvis bra sätt. Samt på sikt minska antalet gånger en dement person tvingas flytta.

Att stänga Skogsgläntan vid halvårsskiftet nästa år och flytta ut de boende till något av sex andra äldreboenden i kommunen väntas spara två miljoner kronor.
Beslut om flytten fattas formellt på kommunfullmäktiges möte på måndag.

Magnus Lundquist
026-277598
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons