Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte helt drogfritt disko

/
  • Med en veckas mellanrum anordnas två stora ungdomsdiskon i Gävle och Sandviken. Inget av  arrangemangen annonseras som drogfritt, vilket fått flera fritidsledare att reagera.

Ungdomsdiskon som inte är uttalat drogfria har fått fritidsledare att reagera.
På ett kommande arrangemang i Sandviken kommer bara de som är ”för berusade” att stoppas i dörren.
– Vi förespråkar drogfria arrangemang, säger Jens Brodin på fritidsgården Treffen.

Annons

Med en veckas mellanrum anordnas två stora ungdomsdiskon i Gävle och Sandviken. Båda tillställningarna riktar sig till ungdomar från 16 år och uppåt. Inget av arrangemangen annonseras som drogfritt, vilket fått flera fritidsledare att reagera.

Frågan de ställer sig är om alla föräldrar har koll på vad som gäller.

– Det blir luddigt. Ibland ringer föräldrar till oss och frågar om ett disko är drogfritt. Om deras barn sen undrar om de får gå på ett nytt disko tror jag inte föräldrarna alltid vet vem som är arrangör, säger Jens Brodin, föreståndare på fritidsgården Treffen.

På Treffen får inga arrangörer annonsera om det inte står uttalat på affischerna att diskot är drogfritt.

Lars Hall på fritidsgården Helges uppmanar vuxna att ställa frågor till sina barn.

– Föräldrarna måste ha regler och kolla av hela tiden, säger han.

Diskot på Folkets hus i Sandviken i början av februari riktar sig i första hand till gymnasieelever, det vill säga ungdomar födda 1992 och tidigare. Arrangemanget är inte uttalat drogfritt och alla gäster kommer inte att få blåsa i alkometer vid insläppet. Arrangören Mohammad Mafiha förklarar det med resursbrist och att det är omöjligt att kolla alla de 600 personer som arrangörerna hoppas på. Inne i lokalerna kommer det inte att säljas någon alkohol och det kommer inte att vara tillåtet att ta in drycker.

– Vi vill inte ha berusade personer där inne.

På diskots hemsida står det att den som är ”för berusad” kan bli nekad att komma in. Var den gränsen går är det upp till vakterna att avgöra. Mohammad Mafiha säger dock att föräldrar som är oroliga är välkomna att kontakta honom eller att komma dit och titta.

Alaa Khidir arrangerar ungdomsdiskot Poison på Estraden den 31 januari. Han har tidigare anordnat discot på Sjömanskyrkan vid Halloween och juldiskot på Sandvikens Folkets hus som ställdes in i sista stund. Den här gången lovar han dock att diskot blir av.

– Absolut. Folk är taggade och vi har redan sålt flera biljetter, säger han.

Liksom diskot i Sandviken är åldersgränsen på Estraden 16 år och uppåt. Alaa Khidir vill inte svara på frågan om diskot är drog- och alkoholfritt utan säger att han vill ha frågorna skickade till sig på mejl. Svar i mejlform uteblir dock innan tidningen gick i tryck.

Enligt polisen har det inte kommit in någon tillståndsansökan gällande diskot på Estraden. Det har de synpunkter på eftersom det redan sitter affischer om diskot uppe på anslagstavlor runtom i Gävle.

Mer läsning

Annons