Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inträdesprov måste vara kvar"

/
  • Arkivfoto Strid om lärare. Istvan Nemeth ska omplaceras - mot elevernas och föräldrarnas vilja.

SANDVIKEN
Det var meningen att ansvariga på kommunen under måndagen skulle ha ett informationsmöte för att reda ut händelserna kring läraren Istvan Nemeth på musikalteaterlinjen.

Annons
Det finns ett förslag att den populäre läraren ska omplaceras och det har fått hans elever och föräldrar att reagera.
Men det mötet blev inställt eftersom flera beslutsfattare på personalkontoret är sjuka.
- Det pågår överläggningar mellan arbetsgivaren och facket om vilka åtgärder som ska vidtas, säger Leif Jansson, tidigare skolchef, men nu med annan arbetsuppgift inom kommunen.

Samarbetsproblem
- Klart är att det finns djupa samarbetsproblem, fortsätter Jansson. Men vad de består i vill jag inte i nuläget säga något om. Det finns i alla fall dokumenterat och det ligger till grund för det hela.
Från skolans håll är det ingen som ifrågasätter lärarens kompetens. Det handlar om andra frågor.
- Det finns olika saker som bidraget till att arbetsgivaren ser att enda lösningen är omplacering, förklarar Leif Jansson. Vi ska i alla fall fortsätta diskussionerna med alla parter som också ska få säga sitt.
Förhandlingarna skulle egentligen ha börjat i dag tisdag, men på grund av sjukdomar på personalkontoret har det blivit framflyttat till nästa vecka.
Leif Jansson säger att missförhållandena pågått under en längre tid.
- Vi har försökt lösa problemet med externa möten och samtal i grupp, säger Leif Jansson. Men det har inte lyckats och därför har vi blivit tvungna att ta till så här pass drastiska åtgärder. Det var ett personalärende redan under min tid som skolchef.

Mot omorganisation
Elever och föräldrar har också protesterat mot den tänkta omorganisationen. De menar att inträdesproven självklart måste behållas så att elever med lämplighet och motivation för studier kommer in.
- Vi ser gärna ett specialinriktat program eftersom linjen är specifik i många avseenden, menar Lillemor Eklund, ordförande i den nybildade föräldraföreningen.

Går inte att ersätta
Hon vill också tillägga.
- Det finns helt enkelt ingen annan kraft som kan ersätta Istvan. Risken finns att andra lärare slutar och att musikalteaterlinjen inom något år försvinner.
JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons