Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag kan vara mig själv här”

/
  • Louise Töresson, Kenneth Sturesson, Elisabeth Björnfot och Carina Rydberg (längst fram) vill vidareutveckla Navet – men för det krävs att kommunen hjälper till.
  • Louise Töresson har gjort glastavlor som hon säljer.
  • Navet bedriver bland annat försäljning av hantverk. Nu hoppas medlemmarna kunna starta en hantverksbutik.

Till Navets så kallade verkstad i Sandviken är vem som helst välkommen som mår lite dåligt.
De senaste åren har antalet besökare ökat kraftigt och medlemmarna vill nu vidareutveckla verksamheten, bland annat med en hantverksbutik och ett kafé.

Annons

Den som kommer in i verkstaden i Navets lokaler på Stationsgatan i Sandviken möts av en uppsjö av egenhändigt tillverkade prylar. Där finns glasskålar, stenar med kattmotiv, oljemålningar och tyger med olika tryck. Louise Töresson visar glasugnen som hon använder för att ge skålarna dess färg och form, och Carina Rydberg berättar ivrigt om kaféverksamheten som hon bedriver vägg i vägg. Det råder ett öppet och inspirerande klimat.

– Det som är så skönt med Navet är att jag kan vara mig själv här. För många som mår dåligt är det viktigt att ha någonstans att ta vägen om dagarna, säger Carina Rydberg.

Navet är en verksamhet inom handikappomsorgens socialpsykiatri i Sandviken. Där finns lägenheter och boendestöd – och så verkstaden dit alla är välkomna oavsett intyg och remisser.

– Här pratar vi inte sjukdomar eller diagnoser utan hit kommer vi som människor, säger Elisabeth Björnfot.

Verksamheten får ett ekonomiskt stöd av de Göranssonska stiftelserna.

Besökarna har bildat en förening som heter Tevan och som har ett 30-tal medlemmar. Under de senaste åren har antalet besökare på Navet ökat kraftigt. Framförallt är det yngre som tillkommit.

– Det är ett bevis på att det finns ett stort behov av den här typen av verksamhet, säger Sara Jakobsson, hantverkspedagog på Navet.

Nyligen besökte medlemmarna en liknande verksamhet i Karlstad och fick en massa idéer om hur det går att vidareutveckla Navet.

Tillsammans är de nu bland annat i färd med att renovera kaféet. Tanken är att utöka öppettiderna och få det att fungera som praktikplats och arbetsträning för medlemmarna. De har även planer på en liten hantverksbutik och second hand.

Ambitionen är också att få igång ett samarbete med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunen för att hjälpa människor som behöver stöd.

– Det är så många som blommar ut här, det är en bra plats för att återskapa sociala funktioner och klara av att leva ett självständigt liv, säger Elisabeth Björnfot.

Drömmen är att starta ett socialkooperativ som drivs av medlemmarna och med personal och handledare från kommunen. Men för det krävs att kommunen, i de ekonomiska kristider som råder, visar intresse för något som inte är lagstadgad kommunal verksamhet. I ett brev till handikappomsorgsnämnden välkomnar medlemmarna politikerna att besöka Navet.

– Det måste till mer personal för att det här ska bli bra, säger Sara Jakobsson.

På väg ut ur Navets lokaler möts besökaren av ett fotografi. Bilden föreställer en vägg där någon klottrat orden ”Ge dig aldrig!”.

Mer läsning

Annons