Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare på skolbänken

/
  • Mats Görling, generalsekreterare i Jägarnas Riksförbund och förbundsordförande Conny Sandström framför Sterte gamla skola som blir utbildningscentra för jägare. Foto: Ulf Granström

ÖSTERFÄRNEBO Efter 40 år blir det på nytt undervisning i Sterte Skola utanför Österfärnebo. Nu är det jägare och naturintresserade som ska sitta på skolbänken.

Annons
Bakom satsningen ligger Jägarnas riksförbund som behöver mer kurslokaler än vad som finns i den intilliggande kursgården. Satsningen gläder förbundets ordförande Conny Sandström.
- Trycket från blivande jägare är stort och förbundet går framåt för fjärde året, säger han.
Redan på 1970-talet förvärvade Jägarnas riksförbund Sterte skola. Målet var att skapa en kursgård för förbundets verksamhet i takt med att jägarexamen infördes. I början av 1980-talet stod också kursgården klar med 33 bäddar, en stor samlingslokal och kök.
Förra året fick förbundet pengar från EU genom Leader+ för att satsa på en bredare kursverksamhet. Projektet har fått ett otroligt genomslag och förbundets generalsekreterare Mats Görling är nöjd.
- Vi har haft fem stora kurser och över 850 aktivitetsdygn här, bättre än förväntat, säger han.
Redan kommande år finns underlag för en kraftig ökning och därför behövs mer utrymme för undervisningen. Det gäller kurser i jägarexamen och ungdomskurser om vildmarksliv. Det är kurser som lockar deltagare från hela landet även om merparten kommer från Mälardalen.
- Ser man till morgondagens jägare så kommer de från stan och kräver en helt annan typ av grundutbildning är förr då ungdomarna växte upp med jakt, säger Conny Sandström.
Utbildning av jaktledare och även kurser om jakthundar är angelägna. Eftersom alla deltagare får ta med sina hundar in i lokalerna har kursgården lockat hundklubbar att utnyttja kursgården.
Vildsvinets ökning i landet är en stor fråga för jägarna i syd- och Mellansverige. Men även rovviltförvaltningen, hur ska framtidens stammar av främst varg och lo hanteras, ser Conny Sandström ett behov av kunskap och utbildning.
I dag finns två halvtidstjänster och planer på en utökning för att möta efterfrågan.
Den gamla skolan från sekelskiftet har inte använts för undervisning sedan 1963, men nu blir det liv i skolsalen igen.
En stor kamin tronar på ena långsidan. En likadan som fanns när skolan var i bruk. Kaminen hittade förbundet i Järvsö där den renoverats.
- Men ursprungligen har den stått i ett sinnessjukhus i Norge, säger Mats Görling.
Totalt har förbundet satsat över 200 000 kronor i upprustning av lokalerna.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons