Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känslorna måste få finnas kvar

/
  • Initiativtagarna, Marjaana Daniels och Ingrid Nääs i förgrunden, bakom konstnären Li Österberg och författaren Patrik Rochling släpper boken Känslorna finns kvar, både bokstavligt och bildligt.

Familjecenter i Sandviken ligger bakom en unik bok som beskriver hur barn upplever våld i sina familjesituationer. Nu ska boken hjälpa barn.
– Det är en efterlängtad bok som ger utsatta barn en möjlighet att spegla sig i bokens bilder, säger Marjaana Daniels från Familjecentrum.

Annons

Många barn i samhället upplever våld i sina nära relationer inom familjen. Det är många gånger svårt att få barnen att berätta och uttrycka sina känslor när våldet uppdagats.

– Tanken är att de som möter barnen ska ha ett material att arbeta utifrån, säger Marjaana Daniels.

Hon är mycket nöjd med både författaren Patrik Rochling och konstnären Li Österbergs arbete. Bilderna ger barnperspektiv på de situationer som nu finns på bild och text i boken, Känslorna finns kvar, där tre olika typer av familjesituationer skildras och hur barnen visar påverkan.

Hon berättar om den verksamhet som bedrivs vid Familjecenter där man möter barnen ett antal gånger och ger dem chans att berätta om sina känslor. Samtidigt som man får svar på frågan om man får tycka om en mamma eller pappa som slår. Hon beskriver att det svåraste i mötet med barnen är att lyssna på berättelser där våldet pågått länge.

– Samtidigt är en hjälp viktig, för annars riskerar barnen att få problem i sina relationer senare, säger hon.

Skador som kan leda till ökad kriminalitet och även påverka i arbetslivet. Marjaana Daniels ser en användning av boken inom många områden där man möter barnen allt från polis och sjukvård till kvinnojourer.

Från flera andra organisationer, som kvinnojourerna men även från polisens sida, välkomnar man boken något som både Marie Frestadius från Kvinnojouren och Jan Ganuld från polisen betonade.

– Jag ska också se till att få den spridd till bland annat Rosengård i Malmö, påpekade han.

Upplagan är på 1 400 exemplar och utgivningen har fått stöd från både länsstyrelsen och Göranssonska stiftelserna.

Mer läsning

Annons