Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD krävde tuffare tag mot tobak i skolorna

Likställ tobak med andra droger och koppla in skolans elevvårdsteam även vid misstanke om att en elev röker.
Det yrkade Kristdemokraterna på när kommunfullmäktige i går antog en ny drogpolicy för Sandvikens skolor.

Annons

Den nya drogpolicyn är ett tresidigt dokument som talar om hur skolan ska förhålla sig till droger. Till droger räknas i texten såväl narkotika som alkohol och tobak.

Bland annat ska skolans elevvårdsteam kopplas in vid misstanke om att en elev använder andra droger än tobak. Kristdemokraternas Daniel Didricksson tyckte att det var fel att utelämna tobak.

– Först räknar ni tobak som en drog, sedan behandlar ni den inte därefter. Det är väl bra om fullmäktige sätter ner foten och visar att vi inte tycker att eleverna ska röka, sa han.

Han fick stöd av Gunvor Gunnarsson, Mp, Helena Sjöberg, Fp, och Gunnar Lundström, No.

– Vi kan inte vara nog tydliga. Rökning blir allt vanligare bland unga, särskilt bland flickor. Tobak är dessutom inkörsporten till många andra, tyngre droger, sa Gunvor Gunnarsson.

Men en majoritet av de 51 politikerna ansåg att skrivelsen var bra utan tillägg om tobak. Ann-Catrin Brockman, S, påpekade att det är upp till varje skola att utforma egna ordningsregler utifrån policyn. Hennes partikollega Marie Frestadius ansåg att det kanske är lätt att se när en elev röker, men att det är betydligt svårare att upptäcka snusning.

– Även snus är ju tobak. Det är bättre att föra diskussionen på skolorna än att vi skriver regler och förbud, sa hon.

Parallellt pågick även en diskussion där vänsterpartiets Karin Nilsson ville understryka att skolans alkoholförbud inte bara gäller eleverna, utan även personalen. Daniel Didricksson och Gunvor Gunnarsson höll med, men fick inget gehör hos övriga partier.

– Det finns redan regler om att de anställda inte får vara fulla på jobbet, sa Monica Jacobsson, S.

Efter omröstning vann det ursprungliga förslaget till drogpolicy.

Mer läsning

Annons