Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klappar från Alsjöskolan

/
  • Själva paketet är också viktigt, inte bara innehållet. Josefine Bergqvist och Beatrice Björklund lägger lite extra möda på snörena. Julklapparnan ska sedan skickas till barn i Baltikum.  Foto: Lars Wigert

ÅSHAMMAR
Tvål, tandborste, tandkräm - vilka svenska barn vill ha det i julklapp? Inte många. Men barnen på Alsjöskolan i Åshammar vet att många barn i andra länder inte har så självklara saker som tvål och tandkräm.

Annons
På onsdagen slog de in julklappar med både nyttigt och roligt innehåll till barn i Baltikum.
Alsjöskolan i Åshammar ligger idylliskt alldeles intill Alsjön. Här går 64 barn fördelade på fem klasser, från förskoleklass upp till och med klass fyra. På onsdagen var det full aktivitet i klassrummen. Varje klass skulle göra i ordning åtta julklappar, alla med samma innehåll. Paketen skickas sedan till Stockholm där Läkarmissionen fördelar dem bland behövande barn i främst de baltiska staterna.

Skrivbok, penna, sudd, ritblock, kritor, tvål, tandborste, tandkräm och en tablettask. Så ser innehållet ut. Dessutom lägger barnen i sina egna ritade julkort med en hälsning och ett alldeles vanligt vykort med något typiskt svenskt motiv. I klass två hade fröken ordnat vykort med motiv från Astrid Lindgrens böcker.
Det är inte alldeles enkelt att få ett snyggt paket av alla saker. För att det ska bli lite lättare, och om papperet skulle gå sönder, läggs alla saker först i en plastpåse. Fröken kommer med julpapper och det blir lite kamp om de två tejprullar som finns, men efter en stund är alla paketen färdiga.
- Det är inte bara innehållet utan själva paketet är också viktigt, säger Lisbet Andersson som är lärare i klassen. De här barnen får inte paket så ofta.

Lisbet Andersson berättar att de gjorde samma sak för fem år sedan och nu när man såg en annons i Lärartidningen så bestämde sig lärarna på skolan att göra samma sak igen.
- Jag tycker att det här är ett bra sätt att visa solidaritet. Barnen här har av naturliga orsaker mycket svårt att förstå hur det är att vara riktigt fattig.
Några butiker har bidragit med en del saker till paketen, skolan har donerat skrivböcker och barnen själva har tagit med sig grejor hemifrån.
Var julklapparna hamnar vet inte barnen i klass två, men troligen i något av de baltiska länderna. Riktigt säkra blir de först när de får tackkort efter jul.
Lotta Hildingson
026-27 75 91
lotta.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons