Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarsignal för kräftor dröjer

SANDVIKEN Fiskeristyrelsen gav 1970 tillstånd för inplantering av signalkräftor i Borrsjöån i Åshammar. Sedan dröjde det till 1996 innan signalkräftor fångades vid Borrsjöåns mynning i Storsjön.

Annons
- Så nuvarande situation är skapad med myndigheternas goda minne, säger Ulf Stridsberg, fiskeansvarig i Sandvikens kommun.
Redan i april skickade styrelsen för Storsjöns fiskevårdsområde in en ansökan om att få plantera ut 7 000 signalkräftor i Storsjön.
Först blev det nej från Fiskeriverket, tidigare Fiskeristyrelsen. Det beslutet överklagades av fiskevårdsföreningen med stöd av länsstyrelsen i Gävleborg och skickades in den 7 juli.

- Sedan har det inte hänt ett dugg, suckar Stridsberg.
- Allt tyder på att Fiskeriverket försöker förhala processen. Snart är det nämligen för sent att plantera kräftorna och då tappar vi en hel generation.
Det som Fiskeriverket stödjer sitt tidigare beslut på är att signalkräftor enligt beslut inte får planteras ut norr om Dalälven eller på Öland och Gotland för att skydda flodkräftan.
- I fjol fick vi lov av länsstyrelsen att plantera 5000 signalkräftor som menar att det finns chans till dispens från förbudet när synnerliga skäl föreligger. I det läget kan aldrig flodkräftan komma tillbaka som Fiskeriverket tror, säger Stridsberg.

Fiskeriverket vill nu ha ett möte med länsstyrelsen och berörda parter i den infekterade frågan.
- Vi ställer naturligtvis upp, säger Kalle Gullberg, chef på länsstyrelsens fiskerienhet.
- Sedan blir det intressant att se om Fiskeriverket driver frågan vidare till Länsrätten i Göteborg. I så fall vill vi ha en muntlig förhandling så att vi kan tala om hur situationen verkligen är. Ska Länsrätten själv bara läsa handlingarna och döma efter det är vi nog chanslösa.
Enligt Kalle Gullberg hävdar Fiskeriverket fortfarande att det inte finns signalkräftor i Storsjön.

Jörgen Larsson
026-277596
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons