Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knuff i rätt riktning

/
  • Fia bra sällskap med väninnor. Stina Persson, Hilma Brodin och Gun-Britt Olofsson spelar gärna Fia med knuff.  Oftast vinner Hilma. Foto: ULF GRANSTRÖM

SANDVIKEN - Det är helt enkelt underbart att dagverksamheten får leva vidare.

Annons
Det säger både de äldre och personalen sedan kommunstyrelsen beslutat att inte göra allvar av planerna på att stänga Ängsbackens äldrecentrum.
- Vi längtar till de dagar då vi får vara här, säger Ingvar Persson och Arne Danielsson.

Ängsbackens dagverksamhet öppnades i februari 2001. Målet var att ge äldre som bor hemma möjlighet till en social samvaro. Verksamheten har utvecklats över all förväntan och de äldre längtar till sina dagträffar.
Ändå har verksamheten varit hotad och förslag om nedläggning har funnits som en besparing för äldreomsorgsnämnden.
Flera av de äldre har varit djupt oroade över att på nytt bli sittande ensamma hemma. De ser satsningen på dagverksamheten som en friskvård. Genom aktiviteter kan de hålla sig i form längre och kräver mindre hemtjänst.

- Det här betyder så mycket socialt för oss som är ensamma, säger Gun-Britt Olofsson, som varit med från början.
Här kan pensionärerna spela spel och handarbeta. Dagen brukar ofta starta med motion. Att få en stund ute i friska luften är något som de annars många gånger skulle missa.
Förutom fika bjuder personalen - Helena Byström, Margareta Lindblom och Yvonne Hedman - på lunch. De äldre får hjälpa till och inte minst viktigt tycker Ingvar Persson det är att han får vara med och smaka av.
- Men flickorna är så duktiga på matlagning så vi har det bra, säger han.
För personalen har det också varit en orolig tid. De tre som jobbar på dagverksamheten har alla varit med från starten. Nu känner de på nytt trygghet i jobbet och de vet att de är behövda.
- Vi har allt fler besökande, men än klarar vi att ta emot alla som vill komma, säger de.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons