Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontrakt ska stoppa mobbning

/
  • Norrsätraskolan startar nästa termin med en heldag för lärare och elever på temat hur man skapar en trygg skola. ARKIVBILD

SANDVIKEN Mobbning, misshandel och polisanmälningar. Rubrikerna har varit svarta kring Norrsätraskolans högstadium den senaste tiden.
Nu ska trenden vändas. Det finns det kontrakt på.

Annons
Nästa termin startar med en heldag för alla de 376 eleverna och deras lärare. Temat är hur man skapar en trygg skola. Alla föräldrar kommer även att bjudas in för samtal med sina barn, berättar rektor Britt-Marie Windemo.
- Det viktiga är att alla känner sig berörda och delaktiga, säger hon.

Efter jul ska alla elever dessutom få skriva på ett kontrakt där man lovar att inte förstöra något med flit. Och naturligtvis inte heller misshandla någon, varken fysiskt eller psykiskt.
Kontraktet ska även skrivas på av föräldrar och av elevernas mentorer. Bryter man det ska föräldrarna kontaktas med en gång. De ska i sin tur direkt bege sig till skolan.

Den i personalen som upptäcker till exempel en misshandel, eller får höra talas om den först, är ansvarig för att föräldrarna kontaktas och åtgärder sätts in. Det ska inte delegeras.
De flesta på skolan tycks vara positiva till idén och på sikt ska kontrakt skrivas även med de mindre barnen och deras föräldrar. Rinkebyskolan är förebild.

Åtgärderna har naturligtvis sin grund i det senaste årets turbulens på skolan. Elever har flyttats till andra lokaler och minst sex gånger har polisen fått ta emot anmälningar om hot och misshandel mot både elever och lärare.
Hos elevrådet känner man att skolledningen och lärarna tagit problemen på större allvar den senaste tiden.
- Många har blivit trötta nu, säger Ida Nykäsenoja i elevrådets styrelse.
Men är det så illa på Norrsätra?
- Det är väl ingen bra stämning, men ingen dålig heller. Det har varit mycket tumult. Det känns som det är i samhället. Det är precis som på alla andra skolor, säger hon och får medhåll av sin ordförande David Björk.
Till tumultet räknar de de ständiga rektorsbytena. De har skapat en oro, anser man i elevrådet.

Även Britt-Marie Windemo tycker att ryktet är oförtjänt trots allt som hänt.
- Jag har gott hopp om att få ett bra arbetsklimat här, annars hade jag inte tagit det här jobbet. Här finns mycket bra att bygga på. Men det tar tid, säger hon.
- Man ska akta sig för att tro att det är så mycket mer som händer på Norrsätra. Vi är en ganska normal skola.
Ska man vara rädd för att gå till skolan i Norrsätra?
- Det ska man absolut inte vara. Man ska känna att här finns en massa trygga lärare och elever som tar hand om en. Och det finns det, säger Britt-Marie Windemo.

Johan Pihlblad

Mer läsning

Annons