Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnaden för social- bidrag drar iväg

Sandvikens kommuns kostnader för socialbidrag ökade med 20 procent förra året. Framförallt har de unga långtidsberoende blivit fler.
– I lågkonjunkturen får de ännu svårare att ta sig ut på arbetsmarknaden, säger Katarina Gröndahl på individ- och familjeomsorgen.

Annons

Kommunen överskred 2008 års budget för socialbidrag med 6,8 miljoner kronor. Totalt betalades närmare 34 miljoner kronor ut att jämföra med 28 miljoner kronor året innan.

Antalet hushåll som får socialbidrag i Sandvikens kommun är i dag drygt 600 - cirka 50 fler än för ett år sedan.

Ökningen har pågått mer eller mindre konstant sedan hösten 2007.

– Det är oroväckande och svårt att peka på några direkta orsaker. Vi ser att ungdomsarbetslösheten i Sandviken ökar kraftigt, vilket naturligtvis påverkar, säger Katarina Gröndahl, chef för individ- och familjeomsorgens ekonomienhet.

Hon pekar även på hårdare regler hos Försäkringskassan och försämrad a-kassa som orsaker till att utbetalningarna ökar.

Framförallt är det gruppen ensamstående ungdomar under 25 år som står för ökningen.

– Många av dem som får försörjningsstöd har varit bidragsberoende längre än ett år. När vi nu går in i en lågkonjunktur och varslen kommer står den här gruppen ännu längre från arbetsmarknaden, säger Katarina Gröndahl.

Trots de ökade utbetalningarna har kommunen i år budgeterat med att socialbidragen får kosta max 28,7 miljoner kronor, det vill säga ungefär lika mycket som för två år sedan.

– Det blir nog svårt att hålla den budgeten. När lågkonjunkturen nu slår igenom på allvar finns det risk för ett rejält underskott, säger Katarina Gröndahl. Maria Carlsson

Mer läsning

Annons