Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurs i självförsvar hotas av sparkrav

SANDVIKEN Kursen i feministiskt självförsvar på Bessemergymnasiet förlorar troligen sin lärare Cecilia Röllin.
- Vi har på grund av besparingskrav varit tvungna att dra in hennes tjänst, säger Mats Berglund på Bessemergymnasiet.

Annons
Som Gefle Dagblad berättat tidigare är Sandviken först i landet med att erbjuda kurser i feministiskt självförsvar på gymnasiet. Men redan efter en termin är alltså utbildningen hotad.
- Hotad tycker jag är en överdrift. Vi förändrar så att en dramalärare, Birgitta Piippola, går in i stället för Cecilia om det fungerar, säger Mats Berglund.
Skälet är att skolan måste spara pengar. 13 tjänster ska bort inom gymnasiet. Så även om inte självförsvarskursen är någon stor utgift måste man skära även där om det går, menar han.
- Vi måste göra det vi kan. Vi är i och för sig mycket nöjda med Cecilia, men här handlar det om pengar, säger Mats Berglund.

Enligt honom sparar man knappt 11 000 kronor på att byta lärare på kursen. De nuvarande eleverna drabbas inte, de får gå klart med Cecilia Röllin som lärare.
Det är när nästa grupp, de 23 elever som sökt ämnet till våren, börjar som det är tänkt att Birgitta Piippola ska ta över.
- De ska träffas och se om det kan fungera. Cecilia har förklarat att det är viktigt att den nya läraren har kompetens att lära ut hur man försvarar sig fysiskt, det är en viktig del i att bygga upp tjejernas självförtroende, säger Mats Berglund.

Enligt honom är ett nödalternativ att Cecilia Röllin fortsätter att hålla i just självförsvarsbiten, och att Birgitta Piippola håller i resten av undervisningen.
Cecilia Röllin arbetar till vardags på kvinnojouren Gläntan.

Magnus Lundquist
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons