Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan skapar vattenläckor

/
  • Vattenläckan på Årsundavägen ställer redan till det för trafiken och risken är stor att Sandviken Energi tvingas stänga gatan då marken underminerats.

Sandviken Energi har fått ett antal vattenläckor på ledningsnätet sista veckan. Men abonnenterna behöver inte bli utan vatten mer än vid själva reparationstillfället.
– Vad som märks är ofta ett sämre flöde, säger rörnätschef Kjell Ekman.

Annons

Det är fler vattenläckor vintertid än sommartid. Orsaken kan vara att tjälen går ner i marken och skapar förskjutningar, men det kan även bero på att vattnet vintertid är kallare då Sandviken har en ytvattentäckt.

För tillfället har Sandviken Energi två läckor som man ska laga inom kort. En vattenläcka förra veckan på Trollstigen lagades redan i tisdags. Läckan på Ljungvägen upptäcktes före helgen och lagades i går, onsdag.

Ingen av de båda läckorna har orsakat några direkta problem, uppger Kjell Ekman och de som berörs av en stängning får meddelande i brevlådan.

Däremot finns en läcka på Årsundavägen som berör ett 15-tal hushåll. Här är det stora problemet den täta trafiken på vägen.

Målet var att laga läckan natten mot onsdag för att undvika trafikproblem, men det misslyckades.

– Nu kan vi bli tvingade att stänga av vägen då vattnet underminerar vägbanan, säger han.

I flertalet fall så upptäcks en vattenläcka genom att vattnet tränger upp på markytan eller på gatan. Men även en läcka som inte syns upptäcks genom att all vattenförbrukning finns datoriserad. Ökar förbrukningen onormalt så vet man att det finns en läcka någonstans, uppger han.

Vid arbetet med lagning av läckorna kan hushållen drabbas av brunfärgat vatten. Det orsakas av föroreningar som lösgörs från ledningarna.

Mer läsning

Annons