Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkans miss: glömde ta fram urnan

/
  • Det var på kyrkogården i Kungsgården/Ovansjö som misstaget skedde.
  • – Man kan inte glömma en människa som har gått bort på det här sättet. Det är helt oacceptabelt och respektlöst, säger Johan Nordvall.
  • Till slut kunde urnan med askan efter Johan Nordvalls far sättas ner i jorden.

I torsdags skulle det vara urnnedsättning för Johan Nordvalls far i Ovansjö kyrka. Men när de anhöriga samlats för ceremonin saknades bara en sak – urnan.
Kyrkan hade glömt att ta fram den.

Annons

De anhöriga hade förberett sig för ett sista avsked. Men när det väl var dags för den känslosamma stunden saknades urnan med askan efter Johan Nordvalls far.

– Vi stod inne i kyrkan och väntade men på utsatt tid hände inget. Efter en stund gick mamma ut eftersom hon började bli orolig. Det visade sig att de glömt att ta fram urnan, säger Johan Nordvall.

Efter att ha påtalat saken för en kyrkogårdsanställd dröjde det en stund innan urnan till slut togs fram från den plats där den förvarades. Men då upplevde många av de sörjande att ceremonin hade störts på ett sätt som var svårt att rätta till, menar Johan Nordvall.

– Man kan inte glömma en människa som har gått bort på det här sättet. Det är helt oacceptabelt och respektlöst.

– Det var särskilt dumt för barnen att det blev på det här sättet. De undrade ju vad vi väntade på hela tiden, säger han.

Johan Nordvall hade på fredagseftermiddagen fortfarande inte hört något från kyrkan om det inträffade. Men det kommer han att få göra, försäkrar kyrkoherden i Ovansjö-Järbo pastorat, Fredrik Hesselgren.

– Jag har skrivit ett brev till familjen där jag ber om ursäkt. Vi kommer också att ha ett möte på måndag där vi går igenom rutinerna för det här. För det här får bara inte hända, säger han.

Enligt Fredrik Hesselgren var det den mänskliga faktorn som felade i torsdags.

Mer läsning

Annons