Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagret tömdes i Dunkers butik

/
  • Tempot har varit högt de senaste dagarna, men Anne-Katrine Dunkers matbod i Gysinge blev klar i tid till invigningen. Foto: LEIF JÄDERBERG

GYSINGE Med en egen livsmedelsbutik och lunchrestaurang har Anne-Katrine Dunker börjat ett nytt liv utanför politiken. På lördagen var det invigning och varorna tog slut oroväckande fort.

Annons
- Det har varit väldigt mycket folk, säger Anne-Katrine Dunker, som har haft den egna butiken i sikte sedan hon förlorade sin riksdagsplats för moderaterna förra hösten.

Nu är det lokalt producerad mat som gäller och det gäller att fylla på i lagret efter invigningen. I butiken kan man hitta sylter, marmelader, bröd, korv och annat från Hälsingland, Jämtland och Dalarna, tillverkade av mindre producenter. Så vill Anne-Katrine Dunker ha det, men hon skulle gärna se fler varor från Gästrikland.
- Det kanske kommer. Det är det jag hoppas att bli, en säljkanal, säger Anne-Katrine Dunker.

Butikslokalen, köket och två rum med plats för lunchgäster har rustas upp av grannarna Centrum för byggnadsvård, och om verksamheten växer finns det ytterligare två rum att tillgå.
En av gästerna premiärdagen var Anita Hörnstein, projektledare för hushållningssällskapet i Dalarna/Gävleborg. Hon har jobbat med ett projekt just för lokalt producerade livsmedel och drar snart igång ytterligare ett för att få igång de lokala tillverkarna.

På sikt kanske det kan bli en hel rad butiker i gårdslängan i Gysinge, med ett centrum för byggnadsvård och ett butikscentrum för livsmedel, jakt och fiske.
Politiken har Anne-Katrine Dunker lämnat bakom sig, men visst saknar hon den ibland.
- Ibland får jag abstinensbesvär, då skriver jag till mina kamrater och talar om för dem vad de ska göra.
Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons