Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landets säkraste arbetsplats

/
  • Lars ”Knatten” Olsson är en av två anställda som jobbat 46 år på Sandvikens Tryckeri, som har fått utmärkelsen landets säkraste arbetsplats.

Förra året firade Sandvikens tryckeri 100 år. Som en sen present kom Arbetsmiljöverkets betyg: tryckeriet är landets säkraste arbetsplats.

Annons

Grattis till utmärkelsen att som hundraåring ha den säkraste arbetsplatsen

– Tack, det känns bra att vi som enda grafiska företag fick noll poäng. Av landets över 30 000 företag fanns bara ett 40-tal som fick noll poäng, säger Håkan Andersson, vd för Sandvikens Tryckeri

Varför är ni är så bra?

– Mycket beror på att vi har ett bra samarbete mellan personal och ledning. Det är en öppenhet som vi alltid arbetat med. Vi tar också alla tillbud på allvar och försöker åtgärda så fort det går. Det systematiska arbetsmiljöarbetet lägger vi stor vikt vid och försöker hela tiden bli bättre.

Kan du ge några bra tips på hur den säkra arbetsplatsen skapas?

– Jag tycker man måste arbeta fram tydliga rutiner där man utnyttjar personalens erfarenhet. Det krävs bra ordning och bra städning som skapar säkerhet och trivsel. Sedan ska personalen se att det händer något om de påpekar saker och ting.

Kan du ge något bra exempel?

– Vi gör en klimatanalys varje år och sist påpekade personalen att det var för mycket solljus på något ställe, som vi enkelt åtgärdade med solskydd för fönstret. En annan påtalade buller och det kunde vi lösa genom en ny vägg. Ofta är det enkla åtgärder som krävs, men som betyder mycket för den anställde.

Med en så säker arbetsplats är det väl liten personalomsättning?

– Ja, vi har två anställda som jobbat i 46 år. Vi har lyckats att få de äldre att ta hand om nyanställda så att de introduceras i våra rutiner med ordning och reda på arbetsplatsen. Då kan vi behålla trivseln och säkerheten. Vår främsta resurs är personalen – och vi har låga sjuktal.

Mer läsning

Annons