Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen nöjd med Sandvik

Länsstyrelsen nöjer sig med de arbeten Sandvik Materials Technology gjort för att förhindra fler utsläpp av avloppsvatten liknande det som skedde i maj 2008. Ärendet avslutas därför.

Annons

Det var kvällen och natten mellan den 3 och 4 maj som en pump i pumpstationen för avloppsvatten havererade och surt avloppsvatten innehållande tungmetaller rann ut i Storsjön. Som mest kan utsläppet ha pågått i elva timmar och då kan 440 000 liter vatten ha runnit ut.

Länsstyrelsen ansåg att utsläppet berodde på oaktsamhet och anmälde SMT för miljöbrott.

Företaget anmälde utsläppet den 5 maj och konstaterade då att den pump som normalt var reservpump var ur funktion. När sedan huvudpumpen gick sönder fanns ingen backup. Trots att larmet gick gjorde personalen ingen riktig kontroll. De ansåg att det var låg aktivitet eftersom det var Kristi himmelsfärdshelg och därför så låga flöden till reningsverket att det inte kunde bli en översvämning.

När länsstyrelsen nu väljer att avsluta ärendet skriver man att ”bolaget arbetat på ett bra sätt både med korrigerande åtgärder och förebyggande rutiner. Det parallella systemet och det förbättrade larmsystemet kommer enligt länsstyrelsen kraftigt reducera risken för att en liknande incident ska kunna inträffa i framtiden.”

Mer läsning

Annons