Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare inför rätta ett år efter anmälan

SANDVIKEN
I morgon hålls till sist rättegången mot den manlige gymnasielärare i Sandviken som misstänks för sexuella trakasserier av fyra kvinnliga elever och en kvinnlig lärare.

Annons
Nästan gått ett år har gått sedan polisanmälningen. Beklagligt, anser åklagaren.
Trakasserierna ska ha pågått under hösten 2002 både i och utanför skolan. Läraren ska bland annat ha tagit tag i flickorna, kramat dem och tryckt sitt underliv mot dem. Han ska dessutom fällt kränkande kommentarer, enligt åtalet av "anstötlig karaktär".
Mannen nekar till brotten.
I november 2002 polisanmälde Sandvikens kommun och skolledningen läraren. Han åtalades i mars och en rättegång skulle hållas i maj. Så var planerna. Parterna kallades till tingsrätten, men målet före drog ut på tiden så så rättegången fick ställas in. Sedan kom semestrarna och...
- Det är beklagligt för båda parter, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

Nu blir den av
Nu har tingsrätten lärt sig av misstaget i våras. På torsdag har rätten en hel dag till förfogande. Och den långa väntan kommer inte att påverka själva rättegången, bedömer Birgitta Fernlund.
Samtidigt som läraren polisanmäldes i november i fjol stängdes han av från sitt arbete. Han avskedades den 24 april. Fortfarande pågår en central förhandling mellan lärarförbundet och kommunförbundet om det var rätt att avskeda honom.
Den anklagade läraren har många år bakom sig på skolan. Han har inte tidigare varit misstänkt för brott eller anklagats för att ha uppträtt olämpligt.

JOHAN PIHLBLAD
026-27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons