Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare vill utbilda kockar i Högbo

/
  • Mikael Thyberg vill att det ska finnas en restaurangutbildning i Sandviken även efter 2014.Foto: Gun Wigh

Högbo kan komma att få en ny kockutbildning.
Restaurangprogramlärarna Mikael Thyberg och Daniel Lind vill starta eget.

Annons

Som GD berättat har kunskapsnämnden sagt ja till en långtidsplan där restaurang- och livsmedelsprogrammet ska sluta ta in elever 2014. Planen uppdateras dock årligen. Få elever söker och en nedläggning skulle bidra till att få ordning på förvaltningens ekonomi.

Två av lärarna, Mikael Thyberg och Daniel Lind, har precis lämnat in en ansökan till Skolinspektionen om att starta restaurang- och livsmedelsprogram.

– Jag älskar restaurangutbildningen och älskar de elever vi arbetar med, säger Mikael Thyberg.

Han betonar att planerna är i sin linda, men de vill att utbildningen ska finnas kvar även om kommunen lägger ner. För att kunna starta 2014 behöver de lämna in ansökan nu.

De har tänkt hålla till i den gamla herrgården på Högbo bruk och ta emot 16 elever i varje årskull. I dag går totalt 90 elever programmet.

– Vi ska ha ett nära samarbete med restaurangbranschen, säger Mikael Thyberg.

Det gäller även livsmedelsbranschen. De pratar med Högbo Brukshotell och den prisade kocken Sayan Isaksson, som driver restaurang Esperanto i Stockholm, är rådgivare. Det samarbete med restauranger i Stockholm, Lyon, London, Cork och Dublin som finns i dag hoppas de utveckla till fler städer och restauranger för att ge utbildningen en internationell profil.

I höst avgör Skolinspektionen om de får starta utbildningen.

Sandviken har haft restaurangutbildning sedan 1959.

Gamla herrgården i Högbo bruk.

Mer läsning

Annons