Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lever på egen energi

/
  • Foto:JÖRGEN LARSSONÖppnar dammluckorna. Det har regnat mycket och det tvingar Elvert Eriksson, kommunens ende privata elleverantör, att öppna lite på dammluckorna.

STORVIK
Nu kan Elvert Eriksson också sätta elleverantör på sitt visitkort.

Annons
Mångsysslaren i Storvik har nämligen en egen kraftstation på tomten och levererar 100 000 kilowatt-timmar till Sandvikens Energi varje år.
Han är den ende private elleverantören i Sandvikens kommun.
- Dammen byggdes redan under 1800-talet, berättar Elvert från hemmet i Skatfors utanför Storvik. På den tiden fanns en yx- och spiksmedja som drevs av vattenkraft.
Själva kraftstationen är en senare historia. Den byggdes så sent som 1981 och ger tillräckligt med ström för att förse fem villor med eluppvärmning och hushållsel varje år.
- De 100 000 kilovatten räcker till fyra hus, säger Elvert. Men det går åt 25000 kilowatt för att hålla igång vårt hus också och det tar jag också ut.

Fem fallmeter
Dammen ligger uppströms Vallbyån. Det finns flera dammar där, men ingen med lika hög fallhöjd som den hos Elvert.
- Det handlar om fem meter och det är mycket för en så pass liten å som Vallbyån ändå är. Den generator jag har är på 30 kilowatt, jag får bara ut mellan 22 och 25 kilowatt men det räcker bra. Av det köper Sandvikens Energi 20 kilowatt i timmen av mig.
Nu kanske många tror att Elvert kan ligga hemma på sofflocket och räkna pengar.
- Nej, nej och åter nej. Det finns också kostnader för att driva verksamheten. I fjol fick jag gjuta nya betongfundament som kostade 50 000 kronor. Sedan finns det alltid underhåll som måste göras, framför allt under våren och hösten när skyddsgallret måste rensas vid jämna mellanrum.
Någon semesterresa under vår och höst törs Elvert inte ge sig på. Han måste finnas hemma för att kunna reglera vattenflödet i dammen.
- I måndags regnade det rätt kraftigt. Tre dagar senare har regnvattnet kommit ner till den här dammen. Då får jag hela tiden vara med och styra genomströmningen.

Hobbyverksamhet
Det finns två strömfåror. En som går vid kraftstationen och en som ligger 30 meter bort och gör delar av Skatfors till en liten ö.
- Men är det mycket vatten i ån och släpper jag igenom för mycket i ena strömfåran blir det baksug och jag får ut mindre energi.
Elvert får ut så lite kilowatt-timmar att det räknas som hobby.
- Därför behöver jag inte betala för den egna energin. Men under lågvattenperioder stannar generatorn och då måste jag köpa ström av Sandvikens Energi.
Under extrema förhållanden med mycket vatten har Elvert kontakt med dammansvarige i Hosjön, några kilometer uppströms.
- Men det är bara vartannat år vid något tillfälle. Jag ser på vädret och hur mycket nederbörd som kommer, sedan styr dammen efter det.
JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons