Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Littorin besöker Sandvik

/

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) ska göra fler besök i verkligheten.
Han vill försäkra sig om att den ”välfyllda verktygslådan” används rätt för att möta varsel och ökad arbetslöshet under ”skitåret” 2009.

Annons

– Fram till midsommar ska jag besöka alla län i Sverige för att se till att det vi beslutar om når fram och får avsedd effekt, sade Littorin på en pressträff med Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.
Det blir besök på 25 orter, inklusive tre redan gjorda besök i Arvika, Göteborg och Olofström, för att träffa fack, företag och arbetsförmedling. Sandvik och Sandviken blir första anhalt.

Littorin håller fast vid sin vida uppmärksammade beskrivning av 2009 som ett ”skitår” på arbetsmarknaden. Alla läroböcker om krishantering betonar, enligt Littorin, att man i krislägen ska tala om vad man vet, vad man tycker om läget och vad man tänker göra.
– Många gånger i politiken glömmer man steg två, att tala om vad man tycker. För de 145 000 som är direkt berörda och deras omgivning är det ett skitår, det är bara att konstatera, sade Littorin, med en hänvisning till Arbetsförmedlingens prognos om 145 000 färre i sysselsättning 2009 och 2010.
– Men många av oss som har jobb kommer att märka av sänkt ränta och tredje steget i jobbskatteavdraget.

Det blir, i nuläget, inte några mer resurser från regeringen mot arbetslösheten, enligt Littorin som framhåller att de extra åtgärder som föreslogs i december ännu inte börjat verka. Det handlade bland annat om 3,5 miljarder till arbetsförmedlingarna för att köpa in personlig handledning, coachning, för arbetssökande.
Arbetsmarknadsministern tror inte att sjunkande sysselsättning i kommuner och landsting ska bli ett stort problem under 2009.
– Men vi får se vad det innebär för 2010.

Mer läsning

Annons