Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalbrist hotar Jabas framtid

SANDVIKEN Nu bommar enhetschefen Karin Öblom igen dagverksamheten Jaba för funktionshindrade i Sandviken.
- Det har gått för långt, säger hon.

Annons
GD har tidigare uppmärksammat den bristande arbetsmiljö-situationen för de funktionshindrade som har sin dagverksamhet på klädinsamlingen Jaba.
Där trängs dagligen tiotalet personer med bland annat utvecklingsstörning i lokaler som räddningstjänsten har dömt ut. De som jobbar där samlar in kläder som de tvättar, stryker och sorterar för att sedan skicka till behövande i Lettland eller sälja i second hand-affären Ånyo.

Chefen för verksamheten, Karin Öblom, säger att hon gång på gång har påpekat problemet med de trånga lokalerna för handikappnämnden, men utan resultat.
- Nu har vi nått en punkt där jag ser det som enda utvägen att stänga Jaba, säger hon.
Klädinsamlingen bommas igen nästa fredag. Från och med då ändras innehållet på den dagliga verksamheten. I stället för att samla in kläder kommer de som jobbar där att rita, måla och promenera.

Enligt lag måste daglig sysselsättning vara meningsfull och "erbjuda stimulans, utveckling och gemenskap."
- Jag törs inte säga om det är i enlighet med socialtjänstens beslut om daglig verksamhet att ändra innehållet, säger Karin Öblom.
Men klart är att det innebär en stor omställning för de som sedan år tillbaka är vana vid att gå dit och utföra samma arbetsuppgifter varje dag.
- Jag tänker på en kille som kör insamlingsbussen tre gånger i veckan. Han tycker att det är ett kanonjobb och har växt som person av att han klarar av det. Nu måste vi ta ifrån honom det. Det känns hemskt. En del kommer kanske att vägra att gå dit, säger hon.

I förrgår beslutade handikappnämnden att uppdra till kommunstyrelsen att "omgående ta fram godkända och ändamålsenliga lokaler, så att verksamheten kan bedrivas enligt gällande lagstiftning". Politikerna bestämde även att en lösning måste presenteras senast 7 november.
Men enligt kommunalrådet Stefan Hedin, s, är det inte kommunstyrelsens uppdrag att ta fram nya lokaler, utan tekniska kontorets.
- De jobbar för fullt med det. Problemet är inte att det saknas pengar, utan att det är brist på ändamålsenliga lokaler i Sandviken, säger han.

Maria Carlsson

Mer läsning

Annons