Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft för Stadsparken

Många kvinnor upplever Stadsparken i Sandviken som otrygg.
Nu ska det bli ändring på det.
Ett utomhusgym, bättre belysning och bangolf är några av förslagen på hur området kan bli mer livfullt.

Annons

Enkätundersökningar och trygghetsvandringar har visat att många, främst kvinnor, undviker Stadsparken eftersom den känns otrygg. Detta trots att området inte är mer utsatt för brott än någon annan plats. Men de vidsträckta ytorna, alla träd och buskar samt det faktum att få personer rör sig där bidrar till rädslan.

Nu startar kommunen ett projekt för att göra Stadsparken tryggare.

En projektgrupp har bildats med representanter för bland annat Stadsarkitektavdelningen, Brottsförebyggande rådet, Kultur- och fritidsförvaltningen och Sandvikenhus.

I ett första steg ansöker kommunen om 755 000 kronor i statsbidrag för att förbättra belysningen och röja växter.

Under våren 2010 är det tänkt att ny, energisnål belysning som är tålig mot skadegörelse ska sättas upp längs med huvudstråken i parken. Även punktbelysning och lampor med rörelsedetektorer ska öka tryggheten, och buskar och dungar huggas ner på de platser där det behövs.

– Det bidrar även till att göra Stadsparken vackrare om vi exempelvis punktbelyser vackra träd, säger brottsförebyggaren Lena Brodin.

För bara knappt tre år sedan högg kommunen ner närmare 200 träd i Stadsparken, delvis för att de var ruttna, men också för att öka tryggheten.

– Ett led i arbetet, säger Lena Brodin.

Kommunen söker även stöd från landstinget för att kunna anordna ett utomhusgym, dit vem som helst ska kunna gå och träna gratis. Ett liknande gym finns längs med Hälsans stig i Kungsbäck i Gävle.

– Det kan exempelvis vara betongplattor som det går att steppa på. Vi får sätta upp information om hur redskapen ska användas, säger Lena Brodin.

Sedan tidigare är det känt att Alba planerar en innebandyhall i området.

– Att fler människor kommer att vistas i Stadsparken bör också kunna leda till att fler aktiviteter och besöksmål skapas, som till exempel kafé och bangolf, skriver kommunen i sin projektansökan till länsstyrelsen.

Vad händer om ni inte får pengarna?

– Vi hyser stort hopp om att få dem, men i annat fall får vi titta på andra sätt för att öka tryggheten i parken, säger Lena Brodin.

Mer läsning

Annons