Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten vill satsa på skolan

Förra veckan presenterade den politiska majoriteten i Sandviken sitt förslag till budgetramar.
Satsningar inom skola och projekt för att minska arbetslösheten lyftes fram, men även krav på besparingar.

Annons

Förslaget innebär bland annat att besparingar måste göras inom varor och tjänster. Direktiven till nämnderna är därför att se över utgifter och kartlägga vad man kan spara in på.

Vissa områden behöver dock förstärkning. Kunskapsnämnden får fem miljoner för att kunna ge särskilt stöd till elever i grundskolan, samt för att ge ökade resurser till fritidshemmen.

Det eskalerande behovet av försörjningsstöd innebär att individ- och familjeomsorgsnämnden får sex miljoner kronor mer.

Samtidigt planeras ett projekt för att göra det lättare för arbetslösa att få sysselsättning.

– Det är ett projekt som kommer att drivas av arbetsmarknad och trafiknämnden tillsammans med individ- och familjeomsorgen. Det är ökade kostnader för försörjningsstöd i hela landet och så även här. Vi ska försöka bryta den utvecklingen och få ner antalet människor som behöver stödet. Tar inte staten sitt ansvar så får vi göra det, säger kommunalrådet Peter Kärnström.

Under gårdagen kom även Folkpartiets förslag till budgetramar. De trycker bland annat på fortsatta effektiviseringar, prioriteringar och besparingar för de kommande åren om de ekonomiska målen ska kunna uppnås. De lägger även in ett förslag om att sälja av kommunala fastigheter vilket skulle ge fem miljoner kronor till kommunkassan.

I majoritetens förslag föreslås att det avsätts max 138 miljoner för investeringar. Folkpartiet anser dock att det räcker med 120 miljoner kronor för samma period.

Mer läsning

Annons