Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man ska bo nära skorstenarna”

/

Den förre, legendariske vd:n för Sandvik, P-O Eriksson, är inte imponerad av beslutet att flytta huvudkontoret.

– Man ska bo nära skorstenarna, säger han till GD.

Annons

En unison kör av finansanalytiker hyllade – reservationslöst – vd:n Olof Faxanders beslut att flytta Sandviks huvudkontor till Stockholm.

Skälen sades bland annat vara att Sandvik är ett globalt företag, att det blir lättare att locka kompetenta personer till kontoret i Stockholm än till Sandviken och även att fruar eller makar till Sandvikexperter på huvudkontoret får lättare att hitta jobb.

P-O Eriksson, själv vd för Sandvik från 1984 och tio år framåt, jagade under gårdagen älg i Jämtland. Men han var i detalj insatt i de förändringarna som sker i hans gamla ”kungarike”.

Men hans omdöme om flytten skiljer sig markant från hyllningskörens:

– Sandvik var globalt på min tid också. 95 procent av faktureringen skedde utanför Sandviken. Vad kan det vara i dag, 96 procent?

Om argumentet att det blir lättare att hitta den bästa personalen:

– Vi hittade dem då också, och sedan behöll vi dem. I Stockholm är de anställda rörligare.

Om att det är svårt att hitta två kvalificerade jobb i Sandviken:

– Kanske var det vanligare förr att ”frun” var lärare eller sjuksköterska. Å andra sidan har avståndet till Gävle minskat oerhört och där finns jobb. Jag vet även att Sandvik ordnat jobb till båda i ett par när det har behövts.

– En skillnad med att ha huvudkontoret i Stockholm är att det tenderar till att bli många ingenjörer. Medan vi behöver ingenjörer.

P-O Eriksson skulle själv inte ha beslutet att flytta Sandviks huvudkontor:

– Inte om jag körde det. Man ska bo nära skorstenarna. Då blir det lättare att höra till. Men nu är det inte jag som kör Sandvik, avslutar han från älgjakten.

Mer läsning

Annons