Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill ha fjärrvärme

SANDVIKEN
Av 3 000 villor i Sandvikens tätort har nu 1 000 anslutit sig till det kommunala fjärrvärmenätet.

Annons
- Vi bygger ut till ungefär 250 nya abonnenter varje år, säger Värmeverkschefen Sigvard Johansson. Vi hinner helt enkelt inte med mera.
I dag finns en treårsplan för den fortsatta utbyggnaden av fjärrvärmenätet. Fram till 2005 ska Barrsätra vara klart. Samma sak med Klangberget och stora delar av Västanbyn.
- Vi ska också börja utbyggnaden av fjärrvärmen i Stensätra, säger Sigvard Johansson. Men det området dröjer det några år till innan vi har blivit helt klara med. Vi vill heller inte ha längre planering än tre år.

Trögare i Storvik
I Storvik går byggnationen lite trögare. Här har 64 villor anslutit sig och nu planeras det för området norr om Landsvägen.
I dag står villorna för ungefär tio procent av förbrukningen från Kraftvärmeverket i Björksätra.
- De lägenheter som har rivits och ska rivas ersätts med att villor kopplas in. Produktionen har inte förändrats, säger Sigvard Johansson.
För att fjärrvärmen ska dras fram i ett område behövs 60 till 70 procents anslutning.
- Annars är det inte lönsamt att lägga ner kulvertarna i marken, menar Johansson. Det finns också alternativ att få en avslutning inkopplad för att sedan gå med som kund efter några år.

Inhemska bränslen
För värmeproduktionen i centrala Sandviken används de inhemska bränslena torv, flis, spån och biopellets. Även bönskal från Gevalias rosteri i Gävle kan nyttjas. Däremot används fossila bränslen som olja och gasol i en mycket begränsad omfattning.

JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons