Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest jämställt i Sandviken

Stockholm (TT)
Flen, Sollefteå, Härryda och Sandviken har de mest jämställda kommunfullmäktige efter senaste valet.

Annons
Skillnaden i andel män och kvinnor är här bara två procentenheter - till kvinnornas fördel, visar SCB:statistik.
Minst är skillnaden i Härryda och Sandviken med 51,0 procent kvinnor och 49 procent män, medan Flen och Sollefteå följer tätt efter med 51,1 procent kvinnor och 48,9 procent män.
Andra jämställda kommuner är Gävle, Kungsbacka, Tingsryd, Härnösand, Danderyd, Nynäshamn och Krokum, som har ungefär samma siffror men med den lilla övervikten för männen.

Flest kvinnor i Nyköping
Högst andel kvinnor har Nyköping med 55,7 procent och Grums med 54,8 procent. Lägst andel kvinnor finns i Svedala och Sävsjö med 26,7 procent.
Av de totalt 13 300 mandat som fördelades i kommunalvalen gick 42,4 procent till kvinnor. Två partier nådde inte upp till 40 procent kvinnor, moderaterna och centern.
Personröstandet i kommunalvalen gynnade männen. Två tredjedelar av de som valdes in med personröster var män. 31,4 procent av väljarna utnyttjade möjligheten att personrösta.

M starkast i Falsterbo
SCB-siffrorna visar också partiernas bästa resultat i landstingsvalen. Västra Skrävlinge 10 i Malmö är socialdemokraternas starkaste valdistrikt, där partiet fick 80,9 procent. Moderaternas starkaste distrikt är Velling 1 Falsterbo, där resultatet blev 68,5 procent.
Centerns starkaste är Köinge Svartrå Okome i Falkenberg, 49,3 procent.
Folkpartiet fick sitt bästa resultat i Töcksmark-Västra Fågelvik i Årjäng, 36,1 procent.
Kristdemokraterna fick 62,4 procent i Åstol på Tjörn.
Miljöpartiet gjorde bäst ifrån sig i Södertälje 45 med 31,1 procent medan vänsterpartiet fick 50,6 procent i Huuki i Pajala.

Mer läsning

Annons