Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödomstolen ger Sandvik rätt att utöka produktionen

SANDVIKEN Miljödomstolen i Östersund ger Sandvik AB tillstånd att utöka verksamheten vid bolagets anläggningar i Sandviken.

Annons
Domen, ett mastigt verk på 86 sidor, blev klar på onsdagen.
- Det här blir spännande att få ta del av, säger miljöchef Tommy Stenegaard på kommunen. Men enligt domslutet har rätten gått på Sandviks linje.
Sandvik får nu producera högst 400 000 ton stål med vidarebearbetning. Sandvik ska också göra de om- och tillbyggnationer som behövs för produktionsökningen.

Vid bolagets deponi, tipp 4, som ska klassas som en deponi för farligt avfall, får utan tidsbegränsning deponeras ytterligare totalt 75 000 kubik avfall fördelade på olika avfallstyper.
Som säkerhet för att de skyldigheter som gäller i frågan ska Sandvik hos länsstyrelsen ställa en säkerhet på elva miljoner kronor i form av pant eller borgen.
- Jag har läst delar av domen och vad jag kan se är den beviljad efter vår ansökan, säger Lars-Gunnar Sjölund, på Sandvik. Domstolsbeslutet bygger på en process som varat i tre år där det gäller att skapa förståelse mellan oss länsstyrelse och kommun.
Innan de slutliga villkoren kan fastställas ska Sandvik genomföra sex utredning.

Det är utsläppen av kväveoxider och utsläppen av kvicksilver och dioxin som ska vara godkända inom fyra år. Utsläppen av vatten via AN-kanal och utsläpp av vatten via damm som ska vara åtgärdade inom två år samt utsläpp av VOC och hanteringen av slam i kyldammen som ska vara klara 31 december i år.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons