Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner mot myggen

/
  • Med pengar från länsstyrelsen i Gävleborg  är första steget mot myggbekämpningen kring Dalälven taget.  Nu blir det möjligt att bespruta betydligt större arealer, redan nästa sommar går startskottet.

GÄVLE Kampen mot myggplågan kring Dalälven har fått en första grundplåt på 8,1 miljoner kronor från länsstyrelsen i Gävleborg. Därmed öppnas vägen för en flerårig plan för myggbekämpningen.

Annons
- Det är bra att de har kommit till skott, säger Anette Wiktorsson, kommunalråd i Sandviken och ordförande i Neda, intresseföreningen för nedre Dalälven.
Beslutet från länsstyrelsen är det första beslutet i en hel kedja som till slut ska ge myggbekämpningen fem statliga miljoner per år de kommande tre åren. Förutom länsstyrelsen i Gävleborg ska länsstyrelserna i Västmanland och Dalarna bidra med pengar, liksom naturvårdsverket.

Dessutom ska de berörda kommunerna satsa pengar under tre år. Därmed för myggbekämparna för första gången lite andrum och slipper jaga bidrag för ett år i taget.
Planen, som sytts ihop av länsstyrelsen i Västmanland, var ursprungligen tänkt att täcka fem år men till slut blev det tre.
- Fem år hade naturligtvis varit bra men tre år är ändå mycket bättre än ett år i taget, säger Anette Wiktorsson.

Besluten hos de andra myndigheterna är inte tagna, men Anette Wiktorsson hoppas att de signaler myggprojektet har fått ska vara riktiga.
Länsstyrelsen i Gävleborg bidrar med högst 8,1 miljoner kronor de kommande tre åren, eller 2,7 miljoner per år. När hela paketet är klart blir det möjligt att bespruta betydligt större arealer än tidigare, ett arbete som inleds redan nästa sommar.

Sven-Olof Ekman
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons