Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museer med potential

Politikerna i Sandviken måste se värdet av flottningsmuseet och tryckerimuseet och bidra med pengar. Museerna har stor potential, men utvecklingen bromsas av en otydlig kommunal hållning.
Det är slutsatsen i en utredning som nu kan komma att avgöra museernas framtid.

Annons

Dalälvarnas flottningsmuseum i Gysinge och Rosenlöfs tryckerimuseum i Kungsgården bedrivs som två stiftelser som Sandvikens kommun grundade 1977 respektive 1981. Som GD berättat i flera artiklar har de två museerna hamnat i en negativ spiral med sjunkande besökssiffror och en allt sämre ekonomi.

I kombination med ett avklingande kommunalt engagemang har det lett till att båda museerna nu hotas av nedläggning.

För att kunna ta ställning till museernas framtid beställde kommunen i höstas en utredning av Torsten Nilsson, intendent på Arbetets museum och expert på arbetslivsmuseer i Sverige. Frågeställningar var bland annat vilken status museerna har och hur det går att öka intäkterna.

Resultatet presenteras nu i en närmare 60 sidor lång rapport där Torsten Nilsson intervjuat ett 20-tal personer som anses vara viktiga för museerna.

Slutsatsen blir att de gamla unika samlingarna från industrisamhällets tid måste få vara kvar där de är, och att kommunen måste garantera en flerårig finansiering för att museerna ska kunna jobba långsiktigt.

Vad gäller flottningsmuseet föreslår Torsten Nilsson att kommunen ska sälja mark och byggnader till stiftelsen för en krona – samma område som kommunen just nu är i färd med att sälja ihop med Gysinge Bruk till en privat entreprenör.

”Det är svårt att se några som helst fördelar med dagens situation att kommunen äger byggnader och mark och det är lika svårt att föreställa sig att en privat hyresvärd skulle subventionera hyran mer”, skriver han.

Han anser vidare att en ideell förening ska ta över driften eftersom det i dag inte finns någon personal som kan verkställa styrelsens beslut.

Stiftelsens ordförande Sven-Olof Sundqvist välkomnar förslagen.

– Det är vad jag själv länge har velat. Jag hoppas att politikerna läser utredningen ordentligt och tar till sig av innehållet. Det har varit så mycket pessimism från kommunens sida. De måste ge oss chansen att jobba i lugn och ro, säger han.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande i Sandviken, Ulf Gillström, s, hade i går ännu inte hunnit läsa rapporten och ville inte kommentera den. Han hänvisade i stället till en presskonferens i samband med att utredningen ska presenteras på måndag.

Nämnden ska tidigast på sitt sammanträde den 10 mars ta ställning till vad som ska hända med museerna.

”Jag hoppas att politikerna läser utredningen ordentligt och tar till sig av innehållet.”

Sven-Olof Sundqvist

stiftelseordförande

Mer läsning

Annons