Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalelever vill hävda sitt program

/
  • - Jag ger mig inte. Rektor Calle Carlsson tillsammans med Kjerstin Lundblad musikal och teaterlärare som byggt upp linjen och lovar att slåss vidare. Foto: ULF GRANSTRÖM

SANDVIKEN Trots att estetiska programmets musikalinriktning blir kvar åtminstone nästa år var det kritiska röster från både lärare och elever när de fick möta politikerna. Oron var stor för att det blir en lärarflykt om inte inriktningen garanteras mer långsiktigt.

Annons
- Musikal är en reklampelare för Sandviken och det är risk att det blir en utarmning av kompetensen, förklarade eleven Anna Wikenius.
Det har varit en hård debatt den sista tiden inför Kunskapsnämndens möte där det fanns förslag om en nedläggning av estetiska programmets musikalinriktning. Nämnden ordförande Klas Palmér förklarade att det beslutsunderlag som fanns inte räckte för ett beslut. Därför var nämnden enig om att hela frågan hänskjuts till den kommande gymnasieutredningen.
- Det här innebär rent praktiskt att det blir ett intag av elever även nästa höst och de som börjar garanteras att gå klart, framhöll han.

Eleverna var mycket oroade för en kommande lärarflykt. Något som kan bli förödande för möjligheterna att få bra undervisning. De fick medhåll av sin danslärare Britt-Marie Schill som pekade på det stora utbudet av lärartjänster inom både dans, sång och teater.
- Eftersom musikal är ett av Sandvikens varumärken hoppas jag att det finns med i vågskålen, påpekade hon.
Hon avslutade också kvällen med att peka på hur positivt läget var i dag när musikal nu får åtminstone ett år till.
Kjerstin Lundblad, musikal och teaterlärare som varit med och byggt upp inriktningen under de tio år den funnits såg mycket till den arbetsmarknad som väntar eleverna. Med den fina utbildning de erbjuds har de en bred arbetsmarknad.
- Jag ger mig inte, jag tror på er, var hennes slutord för kvällen.

Kommunalrådet Anette Wiktorsson såg också behov av estetiska programmet med sina inriktningar på dans, musik och musikal. Inte minst som kultur är en del i Sandvikens profil utåt.
Musikalinriktningen är också en utbildning som lockar tjejer i huvudsak. Därför behövs den som en motvikt till de tekniska och mer praktiska program som i första hand lockar killar. Något som en av föräldrarna, Anna-Karin Modin, belyste med exempel från andra kommuner.
Kritiken från elevernas sida riktades till stor del på rektor Calle Carlsson och även Kunskapsnämndens ordförande. De ansåg att de inte fått tillräckligt med information.
- Nedläggningshotet har skapat dålig stämning i klasserna och många elever mår dåligt, påpekade flera av eleverna.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons