Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggkampen under lupp

Myggprojektet i nedre Dalälven ska utredas av utomstående expertis.
Projektets egen uppföljning har inte ansetts riktigt rumsren.

Annons

Myggprojektets genomförande och uppföljning har tre kritiker: Länsstyrelsen, Artdatabanken och Naturvårdsverket. De anser att uppföljningen inte gjorts på ett vetenskapligt korrekt sätt. Det är oklart om besprutningen kan ha negativa ekologiska effekter på längre sikt.

Naturvårdsverket har gett professor Christer Nilsson vid Umeå universitet uppdraget att utreda frågan i fyra delar:

• Har myggprojektet ställt rätt frågor i sin egen uppföljning?

• Har de fått svar på frågorna?

• Vilka effekter har BTI-besprutning haft på andra platser i Sverige och världen?

• Hur ska uppföljningen göras i fortsättningen?

Christer Nilssons utredning ska vara färdig den 1 oktober i år.

Tidigare har han forskat om hur ekologin påverkas av hydrologiska förändringar, till exempel vattenregleringar som i nedre Dalälven.

– Det var värst, säger Jan Lundström, vetenskaplig ledare i myggprojektet. Hans uppdrag är mer omfattande än jag kunde ana. Mycket av det här har vi gjort längs vägen, så att säga. Nu hoppas och tror vi att utredningen görs på ett korrekt, balanserat och vetenskapligt sätt.

Myggprojektet har sedan 2002 besprutat mygglarver med en bakterie som heter BTI. Kemikalieinspektionen har inte haft några invändningar och gett dispens.

På områden med olika typer av skydd krävs länsstyrelsens godkännande. Där har det varit tuffare för myggprojektet.

Länsstyrelsen har sagt nej och myggprojektet har överklagat. Se sent som i januari vann myggprojektet i Miljööverdomstolen en ansökan om besprutning i Ista söder om Österfärnebo och mitt i Färnebofjärdens nationalpark.

En ansökan om att få spruta i Ista i sommar är redan inlämnad.

– Jag förväntar mig ett rungande ja från länsstyrelsen nu när de fått vägledning av Miljööverdomstolen, säger Jan Lundström.

Man ska också lämna in en ansökan om att till sommaren få myggbekämpa på ett annat skyddat område mellan Gysinge och Österfärnebo.

Ekonomin kan bli ett problem. Statsbidraget löpte ut 2008. Projektet har en buffert och som läget är just nu får man använda den och så att säga köra på ”reservtanken” i sommar.

– Vi klarar större delen av 2009, säger Jan Lundström. Får vi inga nya pengar så kommer vi inte att kunna bekämpa i framtiden.

– Ekonomin är inte klar men vi räknar med att kunna fortsätta, säger Kalle Hedin, VD för Neda, nedre Dalälvens utvecklingsbolag. Det låter positivt från flera håll om det ekonomiska.

Mer läsning

Annons