Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggplåga lokalt trots bekämpning

Lokalt finns stora mängder översvämningsmygg trots bekämpningen i månadsskiftet maj-juni.
– Två områden med mycket mygg är Fågle och Bärrek, säger Jan Lundström.

Annons

Den 2 juni avslutades den första bekämpningsomgången av översvämningsmyggens larver.

Kyla, regn och kraftig vind ställde till det för bekämpningspersonalen och bekämpningen blev inte fullt så bra som normalt.

Vanligen slås mellan 95 och 98 procent av larverna ut. Nu är bedömningen att lokalt har bara 75–80 procent av larverna dött.

– Det känns inte så trevligt att vi inte fått bättre resultat, säger Jan Lundström.

Förutom väderproblemen blev det också problem för projektet att få bekämpningsmedlet att räcka till. Något som lokalt kan ha påverkat resultatet genom att flygstråkens bredd ökades.

De vuxna myggorna rör sig också över stora ytor vilket gör att det ena dagen kan vara en verklig myggplåga och nästa dag i stort sett myggfritt. Eftersom myggen sprider sig över stora ytor kan därför områden där bekämpningen lyckats ändå få besvärande mängder översvämningsmygg.

Den här veckan pågår myggfångster som kommer att visa hur väl bekämpningen fungerade. Men Jan Lundström räknar ändå inte med alltför stora mängder översvämningsmygg i fällorna. Kanske som mest uppåt 5 000 på en fällnatt.

En nivå som ändå gör det svårt att vara ute.

Nu är den andra bekämpningsomgången igång med områden runt Bärrek och Fågle och så vidare mot Österfärnebo och det brådskar.

Vattnet i Dalälven sjunker och värmen gör att larvutvecklingen går snabbt.

Mer läsning

Annons