Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggningen överklagas

SANDVIKEN Beslutet att lägga ner Skogsgläntan kommer att överklagas.
- Jag sätter min tillit till Lex Härnösand, där Mona Sahlin gav kommunen bakläxa. De fick göra en ordentlig utredning, säger Bertil Rosén, talesman för Rädda Sandvikens Sjukvård.

Annons
Bertil Rosén har varit mycket aktiv i kampen mot nedläggningen av Skogsgläntans demensavdelning och tänker inte ge sig trots måndagens beslut i kommunfullmäktige.
- Jag har varit på Skogsgläntan och talat med Kommunals medlemmar om hur de ska göra. De måste få sitt skyddsombud att kräva en konsekvensutredning som skjuter upp beslutet, säger Bertil Rosén.

Han vill låta länsrätten avgöra ärendet.
- Vanliga argument biter ju inte, de lyssnar helt enkelt inte, säger han.
Den borgerliga oppositionen överväger också att försöka överklaga beslutet. Framförallt att de inte fick möjlighet att återremittera frågan.

- Jag är nog rätt övertygad om att vi blev lurade. Vi anser att vi fick felaktig information, säger Nils-Gunnar Kempe, fp.
Han syftar på att kommunjuristen Håkan Törnström under mötet förklarade att man inte får bryta ut en enskild fråga ur budgetbeslutet.
Men det får man, enligt Lars Petersén som är förbundsjurist på Kommunförbundet.
- Är det en självständig del så går det. Vi har ett aktuellt exempel i Stockholm där frågan om sammanslagningen av Huddinge sjukhus och Karolinska bröts ut ur budgeten. Kravet är att det är en avgränsbar fråga, säger han.
Han menar att man ska vända sig till länsrätten med ett sådant här fall.
- Man får laglighetspröva ärendet. Göra gällande att det begåtts fel under beredningen. Påvisa de skäl man anser föreligger och varför, säger han.
Vad händer om länsrätten ger den som klagar rätt?
- Då kan hela budgeten komma att upphävas. Och det är ju inte så lyckat, för kommunens del, säger Lars Petersén.
Än så länge står folkpartiet och moderaterna bakom planerna på ett överklagande.

Magnus Lundquist
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons