Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är kommunalavtalen klara

SANDVIKEN
De lokala löneavtalen mellan Kommunal och arbetsgivarna börjar ta form.

Annons
Medlemmarna i både Gävle och Sandviken får dela på 4,5 procent.
I Hofors startade förhandlingarna i går och i Ockelbo först den 15 september.
Den utdragna strejken i våras slutade med löneökningar på i genomsnitt 3,95 procent. Kommunal har på central nivå rekommenderat en särskild satsning på vård och omsorg i år och på barnomsorgen nästa år. I Gävle har man anammat den tanken. Det betyder 5,1 procent för omvårdnads personal i år mot 3,1 procent för övriga grupper. Ingen ska få dock mindre än 200 kronor extra i månaden.

Tvåårigt avtal
I Sandviken går man däremot sina egna vägar. Här har kommun och fack kommit överens om ett tvåårigt avtal som i år ger 4,5 procent till hela kollektivet. Varje anställd garanteras 250 kronor extra i år. Nästa år ges ett generellt lönepåslag på 400 kronor i månaden och dessutom 80 kronor extra till undersköterskorna.

Lägstalön varierar
Lägstalönen för de med gymnasieutbildning och ett års arbetslivserfarenhet blir 15 300 kronor i år i Sandviken. I Gävle varierar den summan mellan de olika förvaltningarna.
Hur mycket mer den enskilde får i plånboken i år avgörs nu i pågående förhandlingar inom förvaltningarna och genom individuella lönesättningar.
Enligt Hans Forsberg, ombudsman för Kommunal Gävleborg, är ambitionerna att pengarna ska betalas ut med novemberlönen i samtliga gästrikekommuner.

JOHAN PIHLBLAD
026-27 75 92
johan.pihlblad_gd.se

Mer läsning

Annons